Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi sancţiuni împotriva Coreii de nord care este "capabilă de orice"

kim-jong-un-jumelles-m.jpg

Kim Jong un
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Consiliul de Securitate ONU a adoptat în unanimitate o serie de noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, care a efectuat pe 6 şi pe 7 februarie anul acesta un nou test nuclear (al patrulea). Noile  sancţiuni sunt cele mai severe de pînă acum îndreptate împotriva regimului de la Fenian devenit un adevărat pericol planetar prin şantajul nuclear la care recurge.

De remarcat faptul că noua rezoluţie propusă de Statele Unite în cadrul Consiliului de Securitate ONU a fost acceptată, după lungi discuţii, de China, singurul aliat al Fenianului. Un semn că şi autorităţile de la Beijing încep să fie exasperate de jocul şi provocările regimului nord corean. Specialiştii spun că nici o altă ţară pe planetă nu s-a pretat la atîtea trafic ilicit şi la operaţiuni ilegale precum Coreea de Nord. Iar marea întrebare pe care şi-o pun responsabilii politici şi diplomaţii este dacă nu cumva tînărul dictator de la Fenian se pregăteşte să comită ireparabilul, altfel spus să exporte bomba nucleară.

Din 1970 încoace, se arată într-un articol publicat de revista L’Express, zeci şi zeci de diplomaţi nord-coreeni au fost arestaţi pentru participarea lor la trafic de arme, de fildeş, de droguri, de ţigări sau de bani falşi. Coreea de Nord mai este bănuită că dezvoltă un program de arme biologice şi chimice, că a organizat mai multe atentate teroriste şi un anumit număr de răpiri (în special japonezi).

Regimul dictatorial de la Fenian este un coşmar pentru întreaga planetă întrucît un este exclus ca într-o bună zi să vîndă tehnologie nucleară unor grupuri teroriste. Kim Jong-un, tatăl actualului lider suprem, juca pe cartea bombei nucleare pentru a se impune în faţa Statelor Unite, spun specialiştii. Dar actualul lider, Kim Jong-il, recurge la ameninţarea nucleară pentru a-şi asigura supravieţuirea politică. ONU reacţionează în prezent cu o listă de sancţiuni severe întrucît Coreea de Nord a trecut de la o logică a provocărilor la logică operaţională şi este, practic, capabilă de orice, subliniază revista l’Express.