Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 100 de zile începe Euro 2016, o competiţie pusă sub semnul securităţii

Mai sunt 100 de zile până la debutul campionatului european de fotbal. O ediţie Euro 2016 găzduită de Franţa care începe cu meciul Franţa-România pe Stade de France. In contextul în care Hexagonul a fost îndoliat în noiembrie anul trecut de o serie de atentate jihadiste, securitatea va fi la această compeţie sportivă - şi populară - prioritatea numărul unu, în centrul preocupărilor organizatorilor.

« Bugetul de securitate este de 34 de milioane de euro, în creştere cu 15 la sută după noiembrie anul trecut » spune patronul turneului european de fotbal Jacques Lambert. Cu o sută de zile înaintea startului competiţiei, organizatorii şi gazdele franceze au vrut să fie liniştitoare. « Totul e pe roate. Vom avea o foarte frumoasă manifestare sportivă şi populară. Organizarea este pusă sub semnul securităţii, o securitate în particular pentru vizitatorii străini care vor veni aici » spune şi ministrul francez al sporturilor Patrick Kanner.

UEFA, care se ocupă de securitate în interiorul stadioanelor, a decis de partea ei să ofere 30% personal suplimentar faţă de normele în vigoare pentru meciurile internaţionale. Astfel, circa 900 de agenţi de securitate privaţi vor fi prezenţi în medie la fiecare meci iar pe Stade de France – acolo unde îşi debutează Franţa şi România competiţia – vor fi defăşuraţi 1200 de agenţi ţinând cont de capacitatea arenei sportive de la Saint-Denis – 80 de mii de locuri.

« Fans zones » în centrul oraşelor-gazdă

In afara stadioanelor vor fi instaurate două perimetre de securitate – cu controale de bagaje şi palpare corporală – faţă de unul singur în vremuri « normale ». In paralel cu aceste dispozitive, statul francez va pune la dispoziţie trupe speciale de intervenţie în apropierea locurilor unde sunt cazate şi se antrenează diversele echipe. In fine, în fiecare oraş-gazdă – există 10 la număr – primarii respectivi au decis să organizeze o aşa-zisă « zonă pentru fani », pentru cei care nu au reuşit să-şi cumpere bilete la meci. In zona respectivă, aflată de obicei în centrul oraşelor – la Paris de exemplu ea va fi în faţa primăriei centrale – se vor afla printre altele ecrane uriaşe pe care competiţia va fi retransmisă în direct. Măsurile de securitate în aceste « fans zones » cum le spun gazdele franceze, vor fi similare cu cel instaurate în jurul stadioanelor. Trebuie spus că se aşteaptă între 7 şi 8 milioane de persoane în aceste « fans zones » pe perioada de o lună cât durează campionatul european de fotbal.

Românii vor fi cazaţi la Orry-la-Ville

Cu o sută de zile înainte de start, două milioane de bilete au fost vândute la suporteri din 200 de ţări diferite. De notat că după 13 noiembrie – ziua atentatelor de la Paris – nu s-a înregistrat din străinătate nicio anulare sau cerere de rambursare a biletelor. Polonia este ţara care a cerut cele mai multe bilete dar şi 8 la sută din populaţia islandeză a cerut locuri pentru Euro 2016. UEFA va lansa pe 9 martie o platformă de revânzare a biletelor la preţul lor de achiziţie. In fine, organizatorii au precizat acum şi locaţiile unde sunt cazate cele 24 de echipe. Românii vor locui şi se vor antrena la Orry-la-Ville, localitate aflată la circa 40 de kilometrii nord-est de Paris.

 
Peste 100 de zile începe Euro 2016, o competiţie pusă sub semnul securităţii