Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în revista Elle : « Sunt feminist şi socialist ! »

hollande_3.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, marti 1 martie la Palatul Elysée
François Hollande, presedintele Frantei, marti 1 martie la Palatul Elysée
Image source: 
AFP/Alain Jocard

Cu câteva zile înaintea zilei internaţionale a Femeii, François Hollande acordă un lung interviu revistei Elle cu data din 4 martie. Preşedintele Franţei evocă viaţa sa privată dar vorbeşte mai ales despre femei şi drepturile acestora.

« Lupta femeilor mi-a permis să fiu un tată mai bun. Am încercat, în măsura posibilului, să fiu cât mai prezent alături de copii mei. Făceam cumpărături pentru ei, le găteam, le spuneam poveşti sau mergeam cu ei la sport » spune François Hollande, tată a 4 copii făcuţi cu Ségolène Royal, fosta sa iubită, actualmente ministru al Ecologiei.

In ciuda acestor confesiuni, Hollande refuză să intre în detaliile vieţii sale sentimentale şi în particular nu vrea să vorbească despre actriţa Julie Gayet cu care ar întreţine o relaţie amoroasă. « Concetăţenii noştri aleg un bărbat sau o femeie în fruntea ţării, nu un cuplul şi nici o familie » spune cel care, oficial, e singur la Palatul Elysée.

Intrebat de ziarista de la Elle despre « marile figuri feminine », preşedintele Franţei o citează pe cancelara germană Angela Merkel care « a trebuit să se bată ca să se impună în peisajul politic german ». Cu toate că-şi afirmă admiraţia pentru lidera de la Berlin, Hollande recunoaşte că are dezacorduri politice cu Merkel, nefiind din aceaşi familie politică. Hollande spune de altfel răspicat că e « feminist şi socialist ! »

Apropos de hărţuirile cu care sunt confruntate femeile încă în zilele noastre, François Hollande e foarte ferm : « E scandalos cum s-a banalizat hărţuirea. Niciun gest nu trebuie să rămână fără răspuns » spune liderul francez promiţând în acest sens « noi iniţiative » pentru ca pedepsele să fie cu adevărat pronunţate.

In fine, François Hollande îşi anunţă intenţia de a schimba numele « ministerului familiei » în « ministerul familiilor » pentru ca astfel să fie recunoscute toate : cele recompuse, cele monoparentale, cele de acelaşi sex. « E reacţionar să considerăm că există un singur şi unic model familial » conchide Hollande interviul acordat revistei Elle.

François Hollande în revista Elle : « Sunt feminist şi socialist ! »