Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul Apple vs FBI ajunge în parlamentul francez

apple.jpg

Un apàràtor al drepturilor civile manifesteazà în fata unui Apple Store din New York pe 26 februarie 2016
Un apàràtor al drepturilor civile manifesteazà în fata unui Apple Store din New York pe 26 februarie 2016
Sursa imaginii: 
AFP/Jewel Samad

Dezbaterea din SUA privind codificarea conversaţiilor telefonice şi accesul justiţiei la datele protejate nu avusese până acum mare răsunet în Franţa. Brusc însă, odată cu discuţiile din parlamentul de la Paris legate de combaterea crimei organizate şi a terorismului, deputaţii au decis să apuce taurul de coarne şi să lanseze aprige dezbateri.

Aleşii francezi au renunţat – pentru moment doar ? – să sancţioneze foarte aspru giganţii informatici – gen Apple sau Google - care refuză să ajute justiţia să acceadă la conţinutul codificat al telefoanelor inteligente. Contra unei promisiuni că aceste firme tehnologice vor coopera pe viitor, amendamentul deputatului conservator Eric Ciotti a fost respins. Acesta prevedea o amendă maximă de 2 milioane de euro şi interdicţia de a le comercializa produsele firmelor care refuză să colaboreze cu justiţia în cazul unor anchete teroriste.

Eric Ciotti, sprijinit în mare parte de colegii săi socialişti de la putere,  vroia să constrângă, « prin orice mijloace », giganţii netului să furnizeze justiţiei informaţile necesare. « Trebuie lansat un mesaj acestor firme şi trebuie reafirmată supremaţia statelor democratice » mai insista respectivul deputat. Guvernul socialist de la Paris, pus oarecum la zid de aleşi, estima de partea sa că « astfel de decizii trebuie luate, eventual, la nivel internaţional sau cel puţin european ». Un ales de stânga, favorabil şi el al unei înăspriri a legislaţiei, a estimat că « Franţa poate să-şi asume şi singură responsabilităţile. In SUA, absenţa unei legislaţii naţionale adaptate a permis firmei Apple să câştige duelul cu anchetatorii federali » spunea la tribuna Adunării naţionale franceze deputatul socialist Yann Galut.

Lupta contra codificării comunicaţiilor este considerată de mulţi – de dreapta sau de stânga - ca o chestiune de suveranitate naţională. « Poate că într-o bună zi vom reuşi să discutăm cu americanii dar cum ne vom putea impune în faţa chinezilor de la Huawei ? » a exclamat retoric un alt deputat de dreapta pe nume Thierry Mariani.

Remintim că această codificare a mesajelor propusă de mai-marii internetului este un răspuns direct la ceeace Le Monde califică drept « electroşocul revelaţiilor din 2013 referitoare la spionarea masivă practicată de agenţia americană de securitate NSA. » Mulţi deputaţi francezi consideră însă că prin aceste noi bariere instaurate de Apple şi alţii, respectivele firme « nu apără libertăţile publice ci doar interese comerciale ».

Dacă pentru moment firmele de înaltă tehnologie scapă deci de furcile caudine ale legislaţiei franceze, dezbaterea pe această temă în Franţa, ca şi în SUA dealtfel, nu este probabil decât la început. In SUA pentru moment doar un telefon tip iPhone a rămas « mut » după masacrul de San Bernardino din decembrie. In Franţa însă, anul trecut, 8 aparate zise « inteligente » au rămas inaccesibile poliţiei judiciare în diverse anchete pentru terorism.

 
Conflictul Apple vs FBI ajunge în parlamentul francez