Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande şi Merkel pe aceeaşi lungime de undă în criza migratorie

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, o întâmpinà pe 4 martie la Palatul Elysée pe cancelara germanà Angela Merkel
François Hollande, presedintele Frantei, o întâmpinà pe 4 martie la Palatul Elysée pe cancelara germanà Angela Merkel
Sursa imaginii: 
Reuters/Ph.Wojazer

François Hollande şi Angela Merkel şi-au afişat vineri la Paris unitatea în faţa crizei migratorii cu care e confruntată Europa. Cu trei zile înainte aunui summit crucial cu Turcia pe această temă, preşedintele francez şi cancelara germană au dorit să le arate colegilor lor din UE că « lucrează în acelaşi spirit, cu aceeaşi dorinţă » de a găsi o soluţie. Ce au convenit cei doi lideri francez şi german?

François Hollande, gazda întâlnirii de vineri, a promis că « Franţa îşi va respecta toate angajamentele faţă de Europa, în particular acela de a primi 30 de mii de refugiaţi sirieni şi irakieni ». Liderul de la Paris a anunţat de asemenea că Franţa va trimite o navă în marea Egee pentru a participa la operaţiunile de control efectuate în zonă de NATO, o zonă ce este calea de trecere a refugiaţilor din Turcia înspre Grecia.

« Suntem convinşi că soluţile unilaterale nu ne vor ajuta întrucât nu vor duce la o diminuare a numărului de refugiaţi » a declarat la unison şi cancelara germană Angela Merkel, foarte mulţumită pe de altă parte că Franţa trimite acel vas pentru a controla mai bine fluxul migratoriu din marea Egee.

Cu trei zile înaintea summitului de luni de la Bruxelles cu Turcia, preşedintele Franţei şi cancelara Germaniei au făcut presiuni asupra Ankarei ca să-şi respecte şi ea angajamentele în schimbul celor 3 miliarde de euro pe care i le-a alocat Uniunea europeană ca să-i primească pe refugiaţi. In particular i se cere Turciei să asigure un control mai strict al frontierelor sale şi al accesului la teritoriul ei, un teritoriu prin care trec candidaţii la exil în Europa occidentală. « Turcia trebuie să-şi respecte angajamentele iar noi trebuie să ajutăm Turcia ca s-o facă. Trebuie de asemenea, graţie unei solidarităţi europene, să sprijim Grecia ca să apere ceeace este frontiera noastră a comună » a declarat de partea sa şeful statului francez.

Parisul şi Berlinul au uneori pe teren poziţii extrem de diferite

Trebuie însă adăugat, aşa cum o fac dealtfel o serie de observatori, că în ciuda acestor declaraţii de solidaritate şi bune intenţii, Parisul şi Berlinul au uneori pe teren, în dosarul primirii refugiaţilor, poziţii extrem de diferite. Să nu uităm că acum nici o lună, premierul francez Manuel Valls, aflat în plus la München se declara ostil – şi deci contra ideeilor cancelarei Merkel – instaurării unui mecanism permanent de repartizare a refugiaţilor în ţările UE. Cu alte cuvinte şi spus mai sec, Parisul va primi 30 de mii şi gata. Până acum însă doar 300 de dosare s-au finalizat. Asta când Germania a primit numai în 2015 circa un milion de refugiaţi. Nu-i deci de mirare că declaraţia de atunci a premierului Valls a provocat stupoare şi nemulţumire la Berlin.

Analiştii mai notează că dacă în timpul crizei financiare cu Grecia, preşedintele Hollande era văzut ca principalul aliat al premierului elen Alexis Tsipras în timp ce cancelara Merkel era intransigentă, azi cancelara germană pare a compătimi mai mult cu grecii cerându-le europenilor să nu lase Grecia să « plonjeze în haos ».

In fine, cei doi lideri europeni au abordat şi un alt dosar colateral, războiul din Siria. Hollande şi Merkel au făcut front comun pentru a-l împinge pe Vladimir Putin să-l preseze pe aliatul său, liderul de la Damasc Bachar al-Assad să respecte încetarea focului din ţara sa decretată de marile puteri occidentale, aliaţii lor şi Rusia. In acest context, François Hollande a denunţat ca fiind « o provocare complet irealistă » ideea preşedintelui sirian de a organiza alegeri în luna aprilie.

Intr-o conversaţie telefonică avută vineri cu liderul de la Kremlin, europenii s-au înţeles însă cu ruşii ca să consolideze fragilul armistiţiu din Siria pentru a relansa apoi săptămâna viitoare, discuţiile de pace de la Geneva. Aparent însă modalităţile de a găsi soluţia politică la criza siriană îi divizează mai departe pe occidentali şi ruşi.

 
Hollande şi Merkel pe aceeaşi lungime de undă în criza migratorie