Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-Marie Le Pen condamnat definitiv pentru injurii contra romilor

le_pen.jpg

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen
Sursa imaginii: 
Reuters / Stephane Mahe

In urmă cu 3 ani şi jumătate, în septembrie 2012, Jean-Marie Le Pen, politician francez de extremă dreaptă, fondator al partidului Frontul naţional, declara că « romii fură prin natura lor ». O declaraţie pentru care a fost condamnat într-o primă instanţă în 2014. Condamnarea a devenit acum defintivă după ce tribunalul a respins recursul lui Le Pen.

Camera criminală a Curţii de Casaţie a respins recursul lui Jean-Marie Le Pen pe 1 martie dar ştirea nu a fost făcută publică decât o săptămână mai târziu. Devine astfel definitivă sentinţa Curţii de apel din Paris din 2014. Cu alte cuvinte, liderul extremist de dreapta are de plătit 5 mii de euro amendă, 3 mii de euro daune şi 3 mii de euro părţilor civile.

MRAP, cunoscută mişcare anti-rasistă din Franţa, salută decizia actuală şi « speră ca ea să aibă valoare de exemplu pentru toţi oamenii politici care o luaseră pe urmele lui Jean-Marie Le Pen stigmatizând şi discriminând populaţia romă ».

In 22 septembrie 2012, la universitatea de vară a Frontului naţional, Jean-Marie Le Pen rostise o serie de injurii şi provocări despre imigraţie, tema favorită a mişcării de extremă dreaptă. Despre romi el spusese printre altele că aceştia « fură în mod natural », declaraţie ce suscitase aplauze şi hohote de râs ale asistenţei. In 2014, bătrânul Le Pen fusese condamnat într-o primă instanţă fiind găsit vinovat de « complicitate de injurie ». O condamnare ce astăzi devine deci definitivă.

 
Jean-Marie Le Pen condamnat definitiv pentru injurii contra romilor