Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prinţul moştenitor al Arabiei şi Legiunea de onoare, reacţii critice în Franţa

2016-03-04t155642z_1940334497_d1aesqpftaaa_rtrmadp_3_france-saudi_0_0.jpg

Mohamed Ben Nayef pirmit la Palatul Elysée de François Hollande
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed Ben Nayef, a fost decorat cu Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie franceză, ceea ce a suscitat o serie de critici. Guvernul a justificat gestul evocînd existenţa unor "tradiţii diplomatice".

Greu de găsit două ţări pe glob cu tradiţii mai diferite, cu stiluri de viaţă şi coduri valorile mai diferite decît Franţa, ţara prin excelenţă a drepturilor omului şi a insolenţei, şi Arabia saudită, ţara prin excelenţă a rigorismului islamic şi a discriminărilor. Ceea ce nu l-a împiedicat pe preşedintele François Hollande să-i înmîneze, vineri patru martie, legiunea de onoare prinţului moştenitor saudit care a fost primit la Palatul Elysée. Stirea a devenit publică abia mai tîrziu şi a suscitat comentarii acide. Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault s-a văzut deci obligat să aducă unele precizări:

“Este o tradiţie diplomatică. Si pot să vă citez o mulţime de cazuri de astfel de decernări. Decoraţia nu a fost dată într-un cadrul solemn. Există uneori tradiţii diplomatice care pot mira, trebuie luate ca atare.”

Sunt deci cuvintele lui Jean-Marc Ayraut, care a mai precizat că în prezent Franţa este puternic implicată în căutarea unei soluţii de pace în Siria, iar Arabia saudită are un rol important de jucat în acest context.

Motivaţiile executivului francez n-au atentuat însă criticile care vin din partea mai multor familii politice. Iar presa reaminteşte în context că anul trecut Arabia saudită a procedat la 153 de execuţii capitale, şi că prinţul moştenitor este şi ministru de interne, deci responsabilul politic care se ocupă direct de reprimarea tuturor vocilor din opoziţie. Bunele relaţii dintre Franţa şi Arabia saudită, marcate printre altele de semnarea unor numeroase contracte şi vînzarea de armament francez către Ryad, sunt considerate de mulţi comentatori ca fiind "jenante"