Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Parisul se pregăteşte pentru eventuale inundaţii uriaşe

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Muzeul Luvru, Grand Palais, Champs-Elysées sau chiar şi localurile RFI de la Issy-les-Moulineaux ar fi inundate în cazul în care nivelul Senei s-ar ridica cum nu o face în medie decât o dată la o sută de ani. Pentru a face faţă acestui scenariu catastrofal, începând de luni 7 martie şi timp de două săptămâni, autorităţile pariziene organizează cu sprijinul UE un exerciţiu de simulare la scară reală.

Poliţie, pompieri, spitale, diverse societăţi – practic 90 de « actori » - instituţii sau firme - iau parte la acest exerciţiu botezat « Sequana » după numele zeiţei galo-romane a Senei. Timp de două săptămâni şi sub atenta supraveghere a unor observatori veniţi din Spania, Cehia, Belgia şi Italia, francezii vor simula creşterea treptată a nivelului Senei. Un scenariu credibil şi devastator a cărui probabilitate creşte pe an ce trece având în vedere că ultima mare inundaţie la Paris a avut loc în 1910.

Pe măsură ce nivelul Senei se umflă, se blochează drumurile, se taie curentul, apa devine nepotabilă, spitalele se perturbă iar băncile se închid. Ca să nu mai vorbim de şobolani care invadează străzile. Potrivit scenariului pe care mizează acum organizatorii exerciţiului « Sequana », nivelul maxim al apei ar fi atins week-endul viitor, pe 12 şi 13 martie. Caz în care 500 de kilometrii pătraţi din regiunea capitalei franceze ar fi mai mult sau mai puţin sub apă şi între 5 şi 6 milioane de francezi ar fi afectaţi din care 500 de mii ar trebui să fie evacuaţi. 40 din cele circa 140 de staţii de metrou din Paris ar fi şi ele inundate iar o repunere a lor în serviciu ar necesita lucrări evaluate la 3 miliarde de euro.

 

 

Un post de radio parizian – France Bleu - şi un canal de televiziune regional – France 3 – vor juca un rol primordial de informare a populaţiei. De partea lor, prefectura poliţiei şi celula de criză care supervizează şi coordonează ajutoarele, vor comunica pe reţelele sociale tip Twitter sau Facebook. Intr-o a a două etapă, autorităţile trebuie să facă totul pentru a relansa economie. O economie ce ar fi extrem de afectată de inundaţii mari la Paris şi în regiune. Unii analişti citaţi chiar de ministrul francez de interne estimează pierderile potenţiale la « 30 de miliarde de euro », adică două puncte de PIB. E şi motivul pentru care « primele ajutoare nu se vor îndrepta către populaţie - apa va urca treptat şi încet deci fără pericol imediat pentru oameni – ci spre infrastructurile economico-sociale », afirmă Bernard Cazeneuve.

« In afară de atentate, riscul de inundaţie este cel mai mare risc major care ar putea afecta regiunea capitalei franceze » precizează şi prefectura Parisului. Bineînţeles că actualul scenariu nu este decât o ipoteză de lucru. Nu totul se poate anticipa şi planifica ; un astfel de eveniment natural poate rezerva multe surprize.

Si cu toate acestea, scenariul de acum nu are în fapt decât o singură mare necunoscută : când, în ce an va avea loc această inundaţie a Parisului. Catastrofă pe care deci toată lumea o consideră inevitabilă şi tot mai probabilă.

 
Parisul se pregăteşte pentru eventuale inundaţii uriaşe