Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grande-Synthe, noua tabără pentru migranţi din nordul Franţei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Prima tabără de refugiaţi din Franţa care respectă normele internaţionale, construită de asociaţia MSF - Médecins sans frontières (Medici fără frontiere) cu sprijinul municipalităţii, şi-a deschis porţile la 40 de kilometrii de Calais, acolo unde continuă să fie dărâmată aşa-zisa « junglă ». Câţi migranţi pot fi primiţi în noua tabără şi în ce condiţii?

Noua tabără, prima de acest gen din Franţa, este instalată la Grande-Synthe, suburbie a oraşului Dunkerque aflată la 40 de kilometrii de « jungla » de la Calais, locul în care trăiau sau trăiesc încă între 3 şi 7 mii de migranţi în condiţii de igienă extrem de precare. In timp ce autorităţile franceze au început încă de acum o săptămână să demoleze treptat adăposturile precare ale « junglei », la Grande-Synthe au început să sosească primii migranţi. Obiectivul primăriei ecologiste şi al asociaţiei MSF este « să-i pună pe refugiaţi la adăpost şi uscat şi să le ofere condiţii de viaţă mai acceptabile ». Migranţii nu vin neapărat din fosta « junglă » ci mai degrabă dintr-o tabără improvizată aflată mai aproape, la circa un kilometru. Botezat « Basroch » sau « tabăra ruşinii » acel loc găzduia circa o mie de oameni – printre care zeci de copii şi femei – în condiţii foarte insalubre.

In noua structură care se doreşte a fi respectoasă faţă de normele intenaţionale – ceeace nu este nici pe departe cazul cu « jungla » - migranţii vor avea la dispoziţie blocuri sanitare cu duşuri şi WCuri şi de asemenea aşa-zise « locuri de viaţă », în fapt de socializare – bucătării, şcoli, şamd - pentru locuitorii taberei. Căbănuţele din lemn şi cu încălzire în care sunt cazaţi pot adăposti 4 persoane.

Tabăra de la Grande-Synthe a costat 3,1 milioane de euro din care 2,6 milioane au fost plătite de MSF. Pentru moment, un prim grup de 200 de refugiaţi a sosit déjà dar pe termen lung circa 2500 de migranţi vor putea locui în noua structură.

In paralel cu « inaugurarea » centrului de la Grande-Synthe, « jungla » de la Calais continuă să fie demolată încet dar sigur. Două hectare au fost déjà eliberate, adică un sfert din totalul taberei improvizate. Nu departe de acel loc, în jur de 200 de locuri sunt disponibile pentru migranţi într-un centru provizoriu. Mulţi dintre refugiaţi refuză să meargă însă acolo pentru că una din condiţiile de intrare este luarea amprentelor ori acest lucru este refuzat de candidaţii la exil. La Grande-Synthe, spre deosebire de centrul provizoriu de la Calais, tabăra nu are gard împrejur. « Nu vrem o închisoare sub cerul liber » afirmă promotorii proiectului.

Să mai spunem că circa 500 de locuitori din Calais printre care numeroşi comersanţi au manifestat luni la Paris pentru a denunţa scăderea numărului de clienţi în magazinele lor, o diminuare a comerţului pusă pe seama prezenţei migranţilor.

Rămâne de văzut dacă la Grande-Synthe se vor « muta », cel puţin o parte, dintre cei din « jungla » de la Calais sau dacă locul va atrage şi mai mulţi candidaţi la plecarea spre Marea Britanie.

 
Grande-Synthe, noua tabără pentru migranţi din nordul Franţei