Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai mare pachebot din lume, lansat la apă pentru primele teste

harmony3.jpg

Harmony of the seas, cel mai mare pachebot construit vreodatà în lume
Harmony of the seas, cel mai mare pachebot construit vreodatà în lume
Sursa imaginii: 
Royal Caribbean International

Harmony of the seas, cel mai mare pachebot din lume, construit pe şantierele navale de la Saint-Nazaire din vestul Franţei, a fost lansat la apă pentru a face primele teste. Uriaşa navă de pasageri va fi livrată în luna mai unui armator american.

Pachebotul Harmony of the seas are 362 de metri lungime, 66 de metri lăţime şi cântăreşte 120 de mii de tone. Vasul are 16 punţi diferite şi poate lua la bord 6.700 de pasageri şi 2.000 de membrii ai echipajului.

Această primă ieşire în mare de acum – şi care va dura trei-patru zile – nu se face însă decât cu vreo 500 de oameni la bord : mulţi membrii ai echipajului dar şi echipe de test de la şantierele navale STX, furnizori şi echipe de supervizare din partea clientului, armatorul american Royal Caribbean International. Manevrele sunt realizate de trei piloţi care de mai bine de un an de zile se antrenează pe un simulator la Nantes. Au fost antrenaţi ca să poată scoate pachebotul din estuarul Loirei şi să-l ducă la 20 de kilometri în larg unde l-au lăsat pe mâna comandantului.

Primele teste sunt destinate să regleze mai ales uzina electrică, propulsia navei şi manevrabilitatea ei. Ca să facă faţă unor eventuale probleme, 6 remorchere au însoţit mastodontul cu ocazia acestei premiere în mare. Una din particularităţile vaporului este uriaşa sa priză la vânt, echivalentă cu două terenuri de fotbal. Lucru care explică şi atenta supraveghere sub care s-a derulat ieşirea în mare.

A doua campanie de teste este programată la sfârşitul lui aprilie după care pe 12 mai nava este livrată companiei americane. Incepând cu această vară, amatorii pot efectua primele croaziere în Mediterană cu plecarea din portul spaniol de la Barcelona.

Să mai spunem că de câteva luni de zile Harmony of the seas, comandat acum 4 ani contra sumei de un miliard de euro, este atracţia oraşului Saint-Nazaire. Oficiul de turism local a organizat zilnic vizite pentru curioşi la picioarele pachebotului care este, trebuie notat, mai înalt decât orice imobil din localitatea de la Atlantic.

 
Cel mai mare pachebot din lume, lansat la apă pentru primele teste