Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fukushima, 5 ani după tsunami

fukushima.jpg

Un minut de reculegere a fost respectat si la Minamisanriku, în memoria victimelor seismului care a lovit Japonia în 2011
Un minut de reculegere a fost respectat si la Minamisanriku, în memoria victimelor seismului care a lovit Japonia în 2011
Image source: 
REUTERS/Kyodo

In urmă cu 5 ani, pe 11 martie 2011, arhipelagul nipon a fost victima unui puternic seism. Tsunamiul care a fost declanşat de mişcarea telurică a fost devastator şi a provocat şi o catastrofă nucleară la Fukushima. Astăzi toată Japonia a adus un omagiu celor aproape 20 de mii de victime.

După o serie de ceremonii care au început încă din zorii zilei, la ora 14 :46 ora locală toată Japonia a păstrat un moment de reculegere. Ora coincide cu ora la care acum 5 ani s-a declanşat cutremurul de 9 grade pe scara Richter la originea tsunamiului devastator. O ţară îndoliată a adus aşadar un omagiu victimelor de atunci, aproape 20 de mii de oameni ucişi, cei mai mulţi de uriaşul val care a măturat arhipelagul. Primul val a atins 600 de kilometrii de coastă iar pe alocuri era înalt de 30 de metrii !

Un seism şi un tsunami repede completate şi amplificate de o a treia dramă, una dintre cele mai grave accidente nucleare, în speţă cel de la centrala atomică de la Fukushima Daiichi, acolo unde trei reactoare au intrat în fuziune şi s-au topit literalmente în urma unei serii de erori umane dar şi tehnice.

« Urmele catastrofei mai sunt prezente şi azi mai peste tot : terenuri abandonate, clădiri în reconstrucţie dar neterminate din cauza penuriei de mână de lucru, şamd. De ce să reconstruiască sate care uneori şi-au pierdut mai bine de jumătate din populaţie ? » notează corespondentul RFI în Japonia. Numeroase comune vor dispărea în următorii 15 ani, soartă pe care o vor cunoaşte probabil şi localităţile din jurul fostei centrale atomice. O zonă sinistrată şi interzisă parţial sau total accesului. Mii de niponi mai trăiesc şi azi, 5 ani după accident, la zeci de kilometrii de fostele lor case, în barăci improvizate. Din practic jumătatea de milion de sinistraţi în urma celor trei catastrofe de acum 5 ani, 180 de mii de oameni mai sunt cazaţi şi azi departe de locuinţele lor.

Epilogul acestei zile de comemorări a fost marcat seara de o manifestaţie la Tokio contra proiectului de redemarare a unor reactoare nucleare. 5 ani după Fukushima, angoasele populaţiei sunt încă prezente, spectrul dramei mai planează, lucru care explică şi faptul că o majoritate dintre japonezi sunt astăzi contra energiei nucleare. Premierul Shinzo Abe a repetat însă joi că ţara sa « nu se va putea lipsi » de acest tip de energie. Din cele 54 de reactoare de care dispunea Japonia acum 5 ani, 43 mai sunt considerate funcţionale dar doar 4 au fost redemarate în ultima vreme iar două au fost închise din nou miercuri prin decizie judecătorească.

Reconstruţia zonelor devastate acum 5 ani a costat déjà peste 200 de miliarde de euro. In următorii 5 ani guvernul de la Tokio mai prevede să cheltuiască încă cel puţin 50 de miliarde, bani în mare parte daţi şi pe construirea unor uriaşe « pubele atomice » pentru deşeurile centralei de la Fukushima dar şi a celorlalte reactoare nipone care vor fi dezmembrate – 11 la număr – din cauza daunelor suferite sau a vechimii lor prea mari.

Fukushima, 5 ani după tsunami