
Special Paris
Franţa şi valorile occidentale vizate într-un atentat în Coasta de Fildeş
2016-03-13t193851z_1906957714_gf10000344043_rtrmadp_3_ivorycoast-attack_0.jpg

Modul în care au operat atacatorii este unul devenit orecum clasic, aplicat deja şi în alte operaţiuni de acest gen, cum s-a întîmplat anul trecut în Tunisia, în staţiunea Soussa, sau în Mali şi Burkina Fasso. Altfel spus teroriştii au început prin a ucide persoane aflate pe plajă şi au încercat deasemenea să pătrundă în hoteluri.
Localitatea aleasă este purtătoare de simboluri în măsura în care Grand-Bassem a fost primul loc în care a debarcat francezii în Coasta de Fildeş şi unde au creat un punct comercial. Grand-Bassem este de fapt capitala istorică a colonizării franceze în Coasta de Fildeş, şi unde se mai află un muzeu al misionarismului francez şi chiar un cimitir francez. Pe terorişti probabil că îi deranjează însă şi mai mult faptul că Franţa îşi menţine trupe în Coasta de Fildeş precum şi în alte cîteva ţări africane de unde poate contracara cu multă eficienţă ofensivele radicale islamiste. Coasta de Fildeş mai este unul dintre principalii aliaţi ai Franţei în regiune şi una dintre ţările africane în care democraţia mare are şanse de reuşită.
Putem spune însă din nou că atentatul a vizat prezenţa occidentalilor în Africa precum şi modul de viaţă adus de occidentali, deci valorile unui model împotriva căruia islamul radical a declarat un război total. Cum Franţa a fost angajată pe teren, în mod concret, împotriva unei ofensive jihadiste în Mali, atentatul comis în Coasta de Fildeş este şi un ecou al acestui război care nu s-a încheiat încă. Organizaţia Naţiunilor Unite a desfăşurat o forţă de pacificare în Mali, iar ţările africane care participă la această misiune sunt şi ele vizate.
Nu în ultimul rînd, Al-Qaida magrebină doreşte să distrugă un sector economic important pentru regiune, cel al turismului.
Coasta de Fildeş este în stare de şoc, preşedintele Alassane Ouattara a anunţat noi măsuri privind securitatea. Dar rămîne totuşi un mare semn de întrebare la acest capitol într-o ţară care se ştia vizată şi unde forţele de securitate au reuşit să intervină abia după 45 de minute de la declanşarea atacului, iar lichidarea teroriştilor a necesitat între trei şi patru ore de eforturi militare…
Coasta de Fildeş este o democraţie fragilă iar preşedintele Ouattara a venit la putere în 2011, după o perioadă tragică de război civil care a durat un deceniu. Franţa are interesse economice importante în această ţară unde trăiesc de altfel 15 000 de francezi, dintre care 13 000 în capitala Abidjan. De notat că Abidjan este şi unul dintre oraşele cele mai occidentalizate ale Africii subsahariene.
Pentru o ţară în reconstrucţie care tocmai încearcă să-i atragă pe investitori străini acest atac este o lovitură dură. Probabil că mobilizarea securitară va fi importantă după acest atentat şi se va pune din nou problema unei mai bune coordonări pe ansamblul întregii regiuni a luptei anti-teroriste.