Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A 36-a ediţie a Salonului cărţii de la Paris sub semnul înnoirii

salon_du_livre.jpg

A 36-a ediţie a Salonului cărţii de la Paris sub semnul înnoirii
Sursa imaginii: 
credit foto: Livre Paris

La Paris tradiţionalul salon al cărţii se deschide anul acesta sub o nouă titulatură, "Le Livre Paris", fiind reorganizat şi regîndit pentru a deveni mai popular, mai atractiv şi mai accesibil. 40 de ţări sunt reprezentate, printre care şi România, invitatul de onoare fiind literatura sud-coreeană.

Noua ediţie a Salonului de carte de la Paris va fi inaugurata în mod oficial miercuri seară de noul ministru al culturii, doamna Audrey Azouley, urmînd ca publicul să aibă acces la standuri şi la dezbateri începînd de joi şi pînă duminică 20 martie. Organizatorii au pregătit o nouă "identitate vizuală" pentru salon, cu o nouă scenografie. O mai bună primire a publicului, patru arii tematice uşor de identificat, două scene dintre care una dedicată literaturii şi alta benzilor desenate, spaţii de destindere, zone de picnic, etc.

Conceptul organizatoric trebuia înnoit întrucît tîrgul de carte de la Paris devenise un fel de babilon şi începuse să piardă din atractivitate, atît la nivelul publicului cît şi al unor mari edituri. In 2015, de exemplu, marele grup editorial Hachette a refuzat să vină la salon considerînd că această participare nu-i aduce mare lucru într-un univers haotic.

Voi reveni în zilele următoare cu impresii despre noua configuraţie a salonului. Pentru moment citez din depeşele Agenţiei France Presse aceste cifre: 3000 de scriitori şi 1200 de editori sunt aşteptaţi la salon; sunt prevăzute 800 de întîlniri şi dezbateri şi sunt aşteptaţi în total în jur de 200 000 de vizitatori, printre care 40 000 de tineri. Delegaţia sud-coreană este compusă din 30 de scriitori, mai precis 18 scriitori şi 12 scriitoare (precizează tor France Presse) reprezentînd toate palierele unei literaturi puţin cunoscută în Franţa şi în Europa. Două oraşe africane francofone mai sunt invitate de onoare, Brazzaville şi Pointe-Noire, ceea ce va aduce în atenţia publicului literatura congoleză. Tot invitat de onoare este şi oraşul Constantine din Algeria, de unde vin 20 de scriitori.

Detalii privind accesul la salon: intrare gratuită pentru tinerii avînd sub 18 ani, 12 euro pentru adulţi.

Standul românesc propune o efervescenţă culturală deosebită sub sloganul literar "Nous sommes tous un peu dada" (Toţi suntem puţin dada), o manieră de a-l omagia pe Tristan Tzara, de numele căruia se leagă apariţia curentului Dada cu o sută de ani în urmă.