Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: "militarizarea" ameninţării teroriste

2015-02-04t154534z_881022358_pm1eb2419i501_rtrmadp_3_france-security_0.jpg

Dispozitiv de securitate sporit în Franta
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Franţa constată că ameninţarea teroristă cu care se confruntă s-a "militarizat", şi se pregăteşte să ia noi măsuri implicînd un nou rol pentru forţele armate. Senatul şi Parlamentul au fost invitate la două zile de reflecţie şi dezbatere pe această temă. In viitor militarii ar putea primi misiunea de a riposta în cazul unor atacuri pe teritoriul naţional francez.

Ameninţare "militarizată", răspuns "militarizat"

De fapt Franţa este pe cale să elaboreze o nouă doctrină în materie de securitate şi de protecţie a teritoriului, în paralel cu un nou program de recrutare şi de formare a cadrelor militare.

Intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, ministrul francez însarcinat cu apararea Jean-Yves Le Drian arată că de la atentatele de pe data 13 noiembrie anul trecut soldate cu 130 de morţi, alte atacuri de acelaşi tip au fost dejucate, atacuri care ar fi putut fi dramatice. Citez din declaraţiile demnitarului francez: "Ameninţarea cu care suntem confruntaţi are două noi caracteristici. În primul rînd ea s-a militarizat. In al doilea rînd, se dovedeşte că această ameninţare militarizată este aceeaşi în interior şi înafara frontierelor noastre."

Jean-Yves Le Drian constată deci că armata franceză se vede pusă în situaţia de a reacţiona pe două fronturi, ceea ce implică adoptarea unei noi strategii, formarea oamenilor pentru operaţiuni de tip nou şi crearea unui cadru juridic care să permită aceste reacţii. In prezent zece mii de militari francezi sunt mobilizaţi în cadrul operaţiunii “Santinela", de protecţie a teritoriului. Executivul a decis totodată mărirea efectivelor militare de la 66 000 de oameni la 77 000. Anul trecut au fost recrutaţi 5600 de militari suplimentari şi tot atîţia vor fi recrutaţi anul acesta.

Va adopta oare într-o bună zi Franţa măsuri de genul celor existente în Israel, unde militarii sunt înarmaţi tot timpul, chiar şi atunci cînd merg în permisie, şi deci capabili să răspundă rapid la orice atac-surpriză? Reflecţia în jurul acestor aspecte este în plină desfăşurare, şi probabil că nu toate detaliile vor fi date publicităţii imediat. După cum arată Le Monde, guvernul mai preconizează îmbunătăţirea procesului de colectare de informaţii prin punerea la contribuţie a armatei. O altă reformă vizează forţele de asalt. Trebuie să ne militarizăm răspunsul într-un context de militarizare a ameninţării, mai spune ministrul francez al apararii.

Radicalizarea islamistă şi "idioţii utili" ai islamului

O altă problemă care preocupă executivul francez este cea legată de radicalizarea islamistă a multor tineri provenind din familii musulmane, dar şi cazurile de convertire. Doi profesori universitari francezi afirmă însă că mulţi cercetători refuză să analizeze specificitatea jihadismului de frică să nu fie taxaţi de "islamofobi".

"Una dintre primele victime colaterale ale atentatelor din 2015 este universitatea franceză" afirmă, într-un articol semnat în comun şi publicat în Libération de Gilles Kepel şi Bernard Rougier. Ei consideră că interpretarea fenomenului terorist are nevoie de contribuţia sociologilor, a psihologilor, a specialiştilor din sfera ştiinţelor umane. Numai că aceştia sunt "tetanizaţi" (nu toţi dar s-ar părea că mulţi dintre ei) de ceea ce ar putea descoperi încercînd să ridice voalul de deasupra faptelor. Iar printre lucrurile pe care le-ar putea descoperi este că în Franţa salafiştii reuşesc cu mult succes să "deconstruiască Republica" şi valorile ei. Iar acestă acţiune de minare din interior a valorilor şi a stilului de viaţă republican este făcută cu ajutorul a numeroşi "idioţi utili" ai islamului.

In privinţa "idioţilor" utili, pentru a înţelege mai bine termenul, trebuie să mergem la definiţia lui Lenin. Aşa îi numea el pe unii intelectuali occidentali de stînga gata să cauţioneze în orice moment toate violenţele în numele idalului comunist considerat expresia cea mai înaltă a umanismului. Franţa (dar şi alte ţări occidentale) au furnizat numeroşi "idioţi utili" (deşi unii s-au trezit între timp) şi pe vremea stalinismului, şi pe vremea cultului dezvoltat în jurului lui Mao sau în jurul lui Pol Pot. S-ar părea că acum a venit rîndul islamului să beneficieze de unii "idioţi utili" occidentali care pur şi simplu refuză să vadă faptul că islamul ca religie este dublat şi de un aparat ideologic.

O întreagă revoluţie ar trebui să se producă pentru ca în sînul islamului să fie reinterpretat Coranul, dar acest elan rămîne extrem de fragil… Iar atunci cînd unii intelectuali arabi încearcă să avanseze pe acest drum, ei sunt blocaţi uneori chiar de "colegii" lor occidentali. Cei doi profesori care semnează în Libération dau ca exemplu articolele scriitorului algerian Kamel Daoud, care a încercat să explice originile "culturale" şi religioase ale violenţelor sexuale de la Köln, dar a fost pur şi simpu pus la stîlpul infamiei de un grup de universitari francezi…

Cei doi profesori, Gilles Kepel şi Bernard Rougier, mai deplîng unele "restructurări" în sfera studiilor orientale care au dus la micşorarea numărului de cercetători capabili să înţeleagă araba şi să analizeze critic textele salafiştilor. Concluzia lor este că analiza fenomenului jihadist are nevoie de contribuţia tuturor, a orientaliştilor, a medieviştilor, a sociologilor, a clinicienilor, a antropologilor, a istoricilor şi a multor alţi specialişti… Un cîmp imens trebuie deminat cu curaj, şi în ciuda rezistenţei pe care o depun, în Occident, moraliştii dogmatici şi "idioţii utili" ai islamului.