Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biserica franceză zdruncinată de un nou scandal de pedofilie

Cardinalul Philippe Barbarin spune cà nu a "acoperit" niciun preot acuzat de pedofilie

Un nou scandal de pedofilie zdruncină biserica catolică franceză. Arătat cu degetul este astăzi cardinalul Barbarin, figură de seamă a bisericii, acuzat că a ţinut sub tăcere o serie de acte de pedofilie comise de nişte preoţi.

Noul scandal a fost declanşat de Pierre, un bărbat azi în vârstă de 42 de ani, tată a doi copii, angajat într-un post foarte important în ministerul de interne. In ediţia de luni a ziarului Le Figaro el dă un lung interviu şi anunţă totodată că a depus plângere pentru acte de pedofilie comise de un preot în urmă cu 30 de ani. O primă plângere fusese depusă în 2009 dar cum faptele erau din anii 80’-’90, ele erau déjà prescrise. In paralel cu procedura judiciară, presupusa victimă se destăinuie şi cardinalului Barbarin din Lyon, o figură de seamă a bisericii franceze. Acesta i-ar fi spus că preotul acuzat îşi recunoaşte faptele denunţate. Si pe urmă nimic....

Pierre se trezeşte la realitate din nou recent când descopră că acelaşi preot care abuzase de el în anii 80-90 a mai continuat să comită acte pedofile şi după ce cardinalul Barbarin fusese informat. De unde deci decizia sa de a depune o nouă plângere pentru ca « respectivul preot, încă în activitate, să nu distrugă şi alte vieţi ».

Parchetul din Lyon ordonase déjà zilele trecute o anchetă preliminară pentru « ne-denunţare a unei crime şi punerea în pericol a vieţii cuiva » pe marginea afacerii în care este implicat preotul presupus pedofil, pe nume Bernard Preynat. Plângerea lui Pierre contra cardinalului Barbarin pentru practic aceleaşi motive au mărit şi mai mult presiunea asupra înaltului prelat francez. Inclusiv premierul Franţei, Manuel Valls i-a cerut lui Barbarin « să-şi asume responsabilităţile ». Se poate subînţelege sub această sintagmă să vorbească, să acţioneze sau să demisioneze.

Pentru moment, cardinalul Barbarin a luat doar cuvântul şi a declarat că « niciodată nu a ascuns nici cel mai mic act pedofil ». De partea sa conferinţa episcopilor francezi, reunită la Lourdes, i-a luat apărarea lui Barbarin estimând că acesta « este acuzat de o manieră nejustificată ». Unul dintre cei 120 de episcopi care iau parte la conferinţă a declarat de partea sa că « lupta contra pedofiliei este una dintre priorităţile episcopilor francezi. » In fine, Vaticanul a estimat că « e mai oportun să aşteptăm rezultatele anchetei preliminare » lansate contra cardinalului Barbarin

Unii comentatori estimează că episcopatul – nu doar cel din Franţa - este confrunat astăzi cu o ecuaţie extrem de complexă. Până în anii 2005, adică alegerea papei Benedict, episcopii încercau să înăbuşe toate afacerile de pedofilie. Cazul diocezei din Boston, transpusă pe ecrane în recent premiatul film « Spotlight » la Oscaruri, este emblematic. Incepând cu pontificatul lui Benedict s-a impus o politică a transparenţei în acest domeniu.

Rămâne însă o problemă pe care Le Figaro, ziar care a relansat afacerea Barbarin graţie mărturiei lui Pierre, o numeşte « zona gri, cea în care se află preoţi adesea în vârstă care au putut scăpa de exemplu pentru că nu au făcut niciodată obiectul vreunei plângeri din partea victimelor. Obiectivul ar fi deci căutarea în memoria diocezelor pe aceşti preoţi suspecţi şi a verifica faptele. Totul pe baza unui principiu de precauţie care ar asigura cel puţin ca aceşti indivizi să nu mai fie vreodată în contact cu copii şi adolescenţi. »