Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia se afundă într-un haos politic

dilmalula.jpg

Dilma Rousseff a fost mai întâi fidela colaboratoare a predecesorului ei Lula da Silva înainte de a-i lua locul în fruntea statului
Dilma Rousseff a fost mai întâi fidela colaboratoare a predecesorului ei Lula da Silva înainte de a-i lua locul în fruntea statului
Sursa imaginii: 
REUTERS/Adriano Machado

Brazilia se afundă pe zi ce trece tot mai mult într-un adevărat haos politic. Pe fond de manifestaţii stradale, justiţia a suspendat intrarea în guvern a fostului preşedinte Lula da Silva iar deputaţii au lansat procedura de destituire a preşedintei de stânga Dilma Rousseff. După ce duminica trecută trei milioane de brazilieni ieşiseră la manifestaţii contra lui Rousseff, azi sunt chemaţi la contra-manifestaţii simpatizanţii preşedintei. Joi, gigantul sud-american a fost scena unor ciocniri violente între partizani şi adversari ai puterii. Ciocniri ce s-ar putea repeta.

La Sao Paulo au avut loc joi cele mai dure ciocniri. Manifestaţii ostili preşedintei Dilma Rousseff au promis că vor ieşi în stradă ca în Ucraina, adică până când va fi răsturnată actuala conducere a statului. In faţa riscului de confruntări tot mai violente, organizatorii marşurilor de azi pro-guvern – programate în mai bine de 30 de oraşe – au subliniat caracterul paşnic al mobilizării lor.

In mod paradoxal, bursa din Sao Paulo a salutat evenimentele câştigând aproape 7 procente la închiderea tranzacţiilor. Pieţele pariază probabil pe o cădere a guvernului paralizat într-o adevărată criză economică.

Preşedinta Rousseff, hotărâtă să se agaţe de putere

Dilma Rousseff a declarat joi, în momentul ceremoniei de numire a predecesorului ei Lula da Silva în postul de şef de cabinet – un fel de primi-ministru în Brazilia – că « strigătele puciştilor nu mă vor face să deviez de la direcţia pe care mi-am fixat-o ». Problema este că justiţia a avut o altă părere şi la doar câteva ore după intronizarea lui Lula, acestă numire a fost suspendată pe motiv că ar putea constitui o piedică în faţa justiţiie. Reamintim că Lula, fost şef de stat, are putea fi pus în arest preventiv în ancheta privind scandalul Petrobras în care este vizat de două capete de acuzare, « corupţie » şi « spălare de bani ».

Numirea lui Lula, menită să-i ofere o imunitate, a fost discutată la telefon între acesta din urmă şi preşedinta în exerciţiu. Conversaţia telefonică a fost însă înregistrată – ilegal – şi făcută publică de judecătorul de instrucţie Sergio Moro, lucru care a avut efectul unei bombe politice şi darul de a o scoate din minţi pe şefa statului care a denunţat metodele judecătorului. Unii analişti, chiar dacă se arată scandalizaţi de schimbul de replici în Rousseff şi predecesorul şi mentorul ei, critică şi ei metodele lui Moro estimând că acestea se aseamănă cu cele ale unui stat poliţienesc.

Deputaţii au decis să lanseze procedura de destituire a preşedintei

In urma dezvăluirii conversaţiei telefonice Lula-Rousseff, deputaţii au creat o comisie de anchetă însărcinată să preconizeze – sau nu – destituirea preşedintei. In cazul în care două treimi dintre deputaţi se pronunţă pentru punerea sub acuzare a Dilmei Rousseff, aceasta trebuie să-şi părăsească postul provizoriu, cel mult 180 de zile. Apoi, în cazul în care două treimi dintre senatori votează şi ei destituirea, aceasta devine definitivă. Dacă nu, Rousseff revine automat în post.

O primă procedură de destituire fusese lansată, fără succes, în decembrie de opoziţia de la Brasilia care o acuză pe preşedintă că a minţit în privinţa conturilor de campanie din 2014. Astăzi, ţinând cont de amploarea crizei în care s-a afundat Brazilia, nimeni nu mai este capabil să spună dacă majoritatea de 61 la sută dintre senatorii de atunci ai Dilmei Rousseff mai sunt dispuşi să o sprijine în condiţiile actuale. Mai ales că potrivit unui recent sondaj de opinie, 60 de procente dintre brazilieni sunt favorabili destituirii preşedintei lor.

 
Brazilia se afundă într-un haos politic