Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin în Crimeea, la doi ani după anexarea ei de către Rusia

putin.jpg

Vladimir Putin se adreseazà multimii la Moscova cu ocazia aniversàrii a doi ani de la anexarea Crimeeii de càtre Rusia
Vladimir Putin se adreseazà multimii la Moscova cu ocazia aniversàrii a doi ani de la anexarea Crimeeii de càtre Rusia
Image source: 
REUTERS/Maxim Shipenkov/Pool

In urmă cu exact doi ani, cele două camere ae Parlamentului rus votat anexarea Crimeeii. O rataşare considerată drept ilegală de majoritatea statelor din lume. Ea a fost însă justificată de rezultatele unui controversat referendum şi de trecutul istoric ale acestei peninsule. Doi ani după fervoarea patriotică ce a marcat anexarea, entuziasmul s-a mai calmat. E si motivul pentru care autorităţile locale încearcă să moblizeze populaţia în jurul unor proiecte marcante cum ar fi podul care va lega Crimeea de Rusia. Un şantier ce a fost vizitat în această zi aniversară de preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin vizitează nici mai mult nici mai puţin şantierul celui mai lung pod din Rusia. 19 kilometrii între Taman, pe malul rusesc, şi Kerci, în Crimeea. Santierul a fost lansat acum 6 luni şi a fost dat pe mâna unei firme aparţinând unui apropiat al liderului de la Kremlin. Fără nicio licitaţie, evident. Construcţia este estimată la 3 miliarde de euro. In timp ce unii ruşi afirmă déjà că anexarea Crimeeii începe să coste cam scump, giganticul şantier vizitat azi de Putin este prezentat ca o sfidare naţională. O sfidare de talie mare pentru că dacă podul propriu-zis urmează să fie gata în 2018, el mai trebuie apoi să fie conectat şi la diverse reţele rutiere şi feroviare ca să devină cu adevărat operaţional.

Vladimir Putin vizitează aşadar acest şantier emblematic pentru Moscova dar participă şi la o serie de reuniuni axate pe dezvoltarea economică a peninsulei. O zonă confruntată mai departe cu o inflaţie galopantă şi care rămâne foarte dependentă de Ucraina, în particular în privinţa aprovizionării cu apă şi electrică. In paralel cu această vizită prezidenţială, o serie de concerte şi alte festivităţi sunt prevăzute pentru a celebra doi ani de la anexarea Crimeeii.

Reamintim că în timp ce 97 la sută dintre locuitorii Crimeii aprobau în cursul unui controversat referendum anexarea de către Rusia – în plină criză pe Euromaidanul de la Kiev - occidentalii şi ucrainenii au considerat imediat operaţiunea drept ilegală. Uniunea europeană şi SUA au decretat o serie de sancţiuni contra Rusiei, sancţiuni ce au fost reînoite acum câteva zile până pe 15 septembrie. Uniunea europeană a cerut şi altor state precum China sau Brazilia să impună şi ele sancţiuni Rusiei iar Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de întărirea militară a Rusiei în peninsulă. Instanţa de la Strasbourg subliniază în particular desfăşurarea de baterii de rachete sol-aer şi sol-mare în această regiune recent anexată.

Reamintim în încheiere că peninsula Crimeea a devenit ucraineană în 1954 în urma unei decizii, şi ea controversată, a liderului sovietic Nikita Hruşciov. Nu-i deci de mirare că azi practic 83% dintre ruşi salută anexarea Crimeeii, privită ca o revenire a teritoriul la patria-mamă.

Vladimir Putin în Crimeea, doi ani după anexarea ei de către Rusia