Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când e transferat în Franţa Salah Abdeslam ?

salah_salam.jpg

Salah Abdeslam într-o pozà difuzatà de politia belgianà în noiembrie anul trecut
Salah Abdeslam într-o pozà difuzatà de politia belgianà în noiembrie anul trecut
Image source: 
AFP/FEDERAL POLICE OF BELGIUM

In urma arestării lui Salah Abdeslam, vineri, la Molenbeek, în Belgia, autorităţile franceze au emis un mandat de arestare european. Acest lucru ar urma să permită judecarea în Franţa a suspectului-cheie în atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Salah Abdeslam nu va fi extrădat în adevăratul sens al cuvântului ci va fi transferat aproape automat, respectând o procedură judiciară în vigoare între statele europene din 2002 încoace. Ministerul francez al Justiţiei precizează că « decizia definitivă privind extrădarea suspectului trebuie să aibă loc într-un răgaz de maximum 2 luni sau 3 luni dacă Salah Abdeslam depune recurs în faţa unei jurisdicţii supreme ». Cum era previzibil, avocatul presupusului terorist a precizat că acesta contestă transferul său eventual în Franţa, lucru care nu va putea însă bloca procedura. Procurorul Parisului, François Molins, s-a arătat dealtfel încrezător în rapiditatea transferului lui Salah Abdeslam.

După sosirea sa în Franţa, Abdeslam ar urma să fie deferit judecătorilor polului antiterorist din Paris care instruiesc dosarul atentatelor din 13 noiembrie. Ocazie cu care i se vor prezenta suspectului acuzaţiile care i se aduc. După o anchetă ce va dura luni de zile, Salah Abdeslam va fi probabil judecat de o curte specială, formată doar din magistraţi. Acuzatul riscă atunci închisoarea pe viaţă.

Când e transferat în Franţa Salah Abdeslam ?