Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama, la Havana: Mizele unei vizite istorice

amb_sua_havana.jpg

Ambasada SUA de la Havana inauguratà în iulie 2015 dupà 54 de ani de rupturà a relatiilor diplomatice cubanezo-americane
Ambasada SUA de la Havana inauguratà în iulie 2015 dupà 54 de ani de rupturà a relatiilor diplomatice cubanezo-americane
Sursa imaginii: 
RFI/Véronique Gaymard

SUA şi Cuba întreţin de mai bine de un secol o relaţie tumultoasă. Vizita lui Barack Obama la Havana împreună cu soţia sa şi cele două fiice marchează o nouă etapă în istoria acestor state aflate la doar 200 de km distanţă. Care sunt principalele date care au marcat relaţia cubanezo-americană?

Istoria agitată a relaţiei dintre SUA şi Cuba ia naştere în 1898, an în care americanii trimit trupe pe insula din Caraibe ca să-i sprijine pe independentiştii cubanezi în faţa colonilor spanioli. Tratatul de la Paris din 1902 marchează independenţa Cubei care rămâne însă sub jugul unui guvern militar american.

In 1959 are loc marea cotitură. După trei ani de gherilă, Fidel Castro şi “bărboşii” lui îl răstoarnă de la putere pe dictatorul Fulgencio Batista. Intr-o primă instanţă Washington se arată indiferent faţă de această schimbare de putere. Când noul guvern de la Havana începe să naţionalizeze însă bunurile americane, Casa albă ia poziţie. Preşedintele Dwight Eisenhower rupe relaţiile diplomatice cu Cuba în ianuarie 1961. Câteva luni mai târziu, în aprilie 1962, are loc fiascoul anti-castrist din Golful Porcilor. Sprijiniţi de CIA, exilaţi castrişti din SUA încearcă în zadar să răstoarne guvernul de la Havana. Incidentul se soldează cu zeci de morţi de o parte şi de alta şi va învenina şi mai mult relaţia cubanezo-americană. E momentul ales de Fidel Castro pentru a declara oficial « caracterul socialist » al revoluţiei pe care o înfăptuise.

Criza rachetelor la un pas de a declanşa al treilea război mondial

Un an mai târziu, în octombrie 1962, are loc faimoasa criză a rachetelor nucleare sovietice instalate pe insulă. O criză ce a fost la un pas de a declanşa al treilea război mondial. 8 luni mai târziu, SUA impun Cubei un embargou financiar şi economic după ce Havana se apropie tot mai mult de regimul de la Moscova.

Intre 1977 şi 1981, în timpul mandatului preşedintelui democrat american Jimmy Carter, relaţia bilaterală se destinde, anumite restricţii sunt ridicate. Ele vor fi însă reintroduse de republicanul Ronald Reagan în 1982. Două decenii mai târziu, în 2002, Carter va fi primul ex-preşedinte american care va pune piciorul în Cuba unde va pleda pentru o deschidere a regimului comunist.

In fine, ziua de 17 decembrie 2014 va rămâne în istorie, fiind cea în care spre stupefacţia tuturor, după un an de negocieri secrete, preşedinţii Barack Obama şi Raul Castro anunţă simultan în două intervenţii televizate apropierea dintre cele două state. Un gest ce va fi urmat în 2015 de restabilirea relaţiilor diplomatice şi deci acum de vizita lui Barack Obama la Havana. Seful Casei albe este primul preşedinte american care pune piciorul în Cuba din 1928 încoace, an în care Calvin Coolidge participase la Havana la un summit panamerican.

In ciuda acestei apropieri spectaculoase, autorităţile cubaneze sunt decise să-şi păstreze modelul socialist. « Nu există pe masa discuţiilor cu Barack Obama nicio temă privind schimbările politice interne din Cuba” a ţinut să prevină şeful diplomaţiei cubaneze.

 
Obama la Havana: mizele unei vizite istorice