Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Toată Europa este lovită de atentatele de la Bruxelles» - François Hollande

hollande.jpg

Presedintele Frantei François Hollande, înconjurat de premierul Manuel Valls si de ministrii de Interne, ai Apàràrii si de Externe, Bernard Cazeneuve, Jean-Yves le Drian respectiv Jean-Marc Ayrault
Presedintele Frantei François Hollande, înconjurat de premierul Manuel Valls si de ministrii de Interne, ai Apàràrii si de Externe, Bernard Cazeneuve, Jean-Yves le Drian respectiv Jean-Marc Ayrault
Sursa imaginii: 
elysee.fr

In urma atentatelor de la Bruxelles, preşedintele Franţei François Hollande a reunit un Consiliu de urgenţă la Palatul Elysée. O serie de responsabili guvernamentali francezi care au participat şi ei la consiliu au anunţat o serie de măsuri.

In urma reuniunii de urgenţă convocată la Palatul Elysée de preşedintele François Hollande, premierul Franţei Manuel Valls a repetat că « suntem în război iar în faţa acestei situaţii trebuie o mobilizare permanentă ». François Hollande a reacţionat de partea sa afirmând că « prin atentatele de la Bruxelles, toată Europa este lovită ».

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne a fost mai prolific după reuniunea din jurul preşedintelui. El a anunţat o desfăşurare suplimentară de 1600 de poliţişti şi jandarmi în toată ţara din care 400 vor opera doar în regiunea pariziană. Forţele de ordine se vor poziţiona cu prioritate la frontiere dar şi în transporturile aeriene, maritime şi feroviare. Pentru a intra, pentru a coborâ în staţiile de metrou – deci nu în vagonul propriu-zis – se vor instaura controale : doar cei cu act de identitate sau un mijloc de transport valabil vor putea ajunge jos.

« Nivelul ameninţării teroriste rămâne extrem de ridicat în Franţa, mai mare decât în ajunul atacurilor din 13 noiembrie » mai spune ministrul francez de interne. De notat că Bernard Cazeneuve a insistat în declaraţia sa pe întărirea la coordonării luptei antiteroriste la nivel european. In acest sens, oficialul francez a amintit că « dosarul PNR – starea civilă a pasagerilor aerieni - este pe ordinea de zi a Parlamentului european. »

Trenurile internaţionale Thalys – spre Belgia, Olanda şi Germania au fost oprite şi întoarse din drum. O serie de zboruri cu destinaţia Bruxelles au fost deturnate spre aeroporturi franceze. In fine, în mod simbolic, primăriţa Parisului Anne Hidalgo, anunţă că astăzi seară Turnul Eiffel va fi iluminat cu culorile drapelului belgian. Trebuie spus Franţa aruncă o privire specială, se uită cu alţi ochi la ceeace se întâmplă la Bruxelles, având încă în memorie evident atacurile teroriste de anul trecut, din ianuarie şi din noiembrie.