Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campanie-şoc în Franţa contra rasismului şi antisemitismului (VIDEO)

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, pe 21 martie la o dezbatere cu tineri despre combaterea rasismului si antisemitismului
François Hollande, presedintele Frantei, pe 21 martie la o dezbatere cu tineri despre combaterea rasismului si antisemitismului
Sursa imaginii: 
elysée.fr

In Franţa săptămâna aceasta este consacrată combaterii rasismului şi antisemitismului. Manifestarea a fost lansată luni în prezenţa – surpriză – a preşedintelui François Hollande. Până lunea viitoare, 28 martie, sunt prevăzute nu mai puţin de 300 de iniţiative – spectacole, dezbateri, expoziţii - pentru a sensibiliza publicul şi mai ales pe tineri. Cea mai sugestivă campanie contra rasismului şi antiemitismului este pe micile ecrane.

Sub #TousUnisContrelaHaine – care s-ar putea traduce « Toţi uniţi contra urii de rasă », guvernul de la Paris a realizat 6 filmuleţe-şoc – pe modelul unor spoturi publicitare - care pun în scenă agresiuni inspirate din fapte reale. Actele violente, extrem de şocante, sunt filmate ca şi cum ar fi realizate de un amator, totul pe fondul unor conversaţii aparent anodine care preiau însă toate clişeele rasiste, antisemite sau anti-musulmane. La începutul fiecărui filmuleţ un avertisment : « Atenţie, cuvintele şi imaginile ce urmează pot şoca. » Finalul celor 6 spoturi se termină brusc cu acelaşi mesaj : « Actele anti-musulmane / Antisemitismul / Rasismul încep cu cuvinte şi se termină cu scuipături, lovituri şi sânge. »

Fiecare video arată o scenă violentă contra unei anume comunităţi, confesiuni sau minorităţi vizibile. Intr-un spot vedem un bărbat negru care este bătut în stradă :

 

 

Vocile din spate spun : « Negrii nu sunt ca noi, e genetic şi ştiu asta pentru că am citit-o undeva. In plus, nu fac mare lucru dar profită de alocaţiile pe care le primesc pentru cei 12 copii pe care îi au. De ce să meargă atunci la muncă ? »

Intr-un alt spot, o sinagogă este inscripţionată cu sloganul « Moarte evreilor » ; într-o a treia secvenţă video vedem un cap de porc agăţat pe gardul unei moscheei.

De fiecare dată pe fondul sonor auzim comentarii rasiste dar aparent banale : « Uite, evreii, e adevărat, controlează totul : mass-mediile, băncile, şi în plus sunt plini de bani. Si ce-i mai tare e că reuşesc mai departe să se prezinte pe post de victime. »

 

 

Alt comentariu : « Pe mine, toţi musulmanii ăştia mă sperie. Dacă nu facem nimic, în 20 de ani Franţa va fi musulmană. In plus, toţi sunt terorişti. »

 

 

Cele 6 spoturi sunt difuzate până pe 10 aprilie pe canalele de televizune publice si evident pe reţelele sociale. Actuala campanie a costat 3 milioane de euro şi se înscrie în cele 100 de milioane de euro alocate de guvern planului de combatere a rasismului şi antisemitismului care va dura 3 ani de zile

In Franţa s-au înregistrat anul trecut 2.032 de acte rasiste, antisemite şi anti-musulmane, o creştere de 22% faţă de anul precedent. « Vârfuri » de agresiuni contra comunităţii musulmane au fost înregistrate imediat după atentatele din 7 ianuarie şi 13 noiembrie 2015. Direcţia interministerială de combatere a rasismului şi antisemitismului notează dealtfel că într-un an de zile numărul actelor anti-musulmane s-a triplat.

Autorităţile de la Paris speră ca această nouă campanie de sensibilizare să provoace o trezire la realitate a opiniei publice în faţa unor acte tot mai des întâlnite.

Cum a fost primită această campanie, ce comentarii a provocat ?

Mulţi, pe reţelele sociale mai ales, au salutat demersul dar evident există şi nemulţumiţi, frustraţi. Unii critică de exemplu faptul că nu este reprezentat « rasismul anti-albi », alţii se întreabă de ce nu este evocată homofobia. In fine, tonul moralizator al spoturilor nu este agreat nici el de toată lumea. Unele asociaţii de apărare a drepturilor omului estimează de partea lor că imaginile sunt mult prea violente.

Ce pedepse sunt în Franţa pentru autorii de acte rasiste şi antisemite ?

Legea interzice şi sancţionează în Franţa rasismul şi antismeitismul sub orice forme. De exemplu, o injurie rasistă publică este pedepsită cu până la 6 luni închisoare şi 22.500 de euro amendă. Când este publică, provocarea la discriminare, ură sau violenţă rasistă este pasibilă cu un an închisoare şi 45.000 de euro amendă. In fine, când se trece de la cuvinte la acte, infracţiunile sunt agravate prin circumstanţa rasismului sau a antisemitismului.

 
Campanie-şoc contra rasismului şi antisemitismului din Franţa