Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un francez, bănuit că pregătea un atentat, arestat la Rotterdam

rotterdam.jpg

Politisti olandezi la Rotterdam, nu departe de locul unde a fost arestat un francez bànuit cà pregàtea un atentat în Franta, 27 martie 2016
Politisti olandezi la Rotterdam, nu departe de locul unde a fost arestat un francez bànuit cà pregàtea un atentat în Franta, 27 martie 2016
Image source: 
Marten van Dijl / ANP / AFP

Un francez de 32 de ani a fost arestat duminică seara la Rotterdam, în Olanda. O arestare legată de un proiect de atentat ce era programat să aibă loc în Franţa. Autorităţile de la Paris salută această nouă interpelare.

Intr-un comunicat emis târziu duminică seara, Bernard Cazeneuve, ministru francez de interne, aduce un omagiu muncii « minuţioase şi îndârjite » duse de poliţiştii serviciilor secrete pentru a dejuca proiectul unui atentat terorist ce urma să fie comis în Franţa. « Munca serviciilor de informaţii şi ancheta, în colaborare cu partenerii noştri europeni au permis rând pe rând, mai întâi arestarea unui suspect în regiunea parizană joi, apoi unui al doilea la Bruxelles, sâmbătă, iar acum, duminică, o a treia arestare a fost anunţată de justiţia olandeză » precizează oficialul de la Paris.

La Rotterdam, în baza unui mandat de arestare european emis vineri de justiţia franceză, a fost interpelat Anis B., francez în vârstă de 32 de ani. Judecătorul de instrucţie îl căuta pe respectivul în cadrul anchetei legate de Reda Kriket, un francez de 34 de ani arestat joia trecută la Boulogne-Billancourt în periferia Parisului, bănuit că pregătea, din ordinul Organizaţie stat islamic, un atentat în Franţa. La domiciliul acestuia poliţia găsise un adevărat arsenal : 5 kalaşnikoave, o mitralieră, 7 pistoale, 8 încărcătoare de AK-47, numeroase alte muniţii şi o serie de elemente necesare fabricării de explozibili.

In cursul percheziţiei la apartamentul lui Anis B. anchetatorii au găsit şi un număr de telefon pe care poliţia olandeză a reuşit să-l localizeze la Rotterdam. In paralel, olandezii au arestat alţi trei suspecţi printre care doi bărbaţi de origine algeriană. In timpul percheziţiilor, din motive de precauţie, o serie de case din Rotterdam au fost evacuate, a explicat parchetul olandez. « Anis B. va fi predat justiţiei franceze cât de repede o va permite procedura », mai spun autorităţile de la Haga.

 
Un francez, bănuit că pregătea un atentat, arestat la Rotterdam