Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste la Praga contra vizitei preşedintelui chinez

prague.jpg

Zeci de steaguri chinezesti agàtate pe stràzile capitalei Praga au fost pàtate cu ocazia vizitei în Cehia a presedintelui Xi Jinping
Zeci de steaguri chinezesti agàtate pe stràzile capitalei Praga au fost pàtate cu ocazia vizitei în Cehia a presedintelui Xi Jinping
Image source: 
AFP

Preşedintele chinez Xi Jinping a început luni o vizită de două zile în Cehia. O deplasare axată pe cooperarea economică. Dealtfel cele două părţi semnează cu aecastă ocazie un parteneriat strategic. Vizita lui Xi Jinping nu este agreată de toată lumea, ea suscitând chiar proteste de stradă.

« E un nou început pentru relaţiile noastre bilaterale întrucât fostul guvern ceh se supunea prea mult presiunii SUA şi a UE » a afirmat preşedintele Cehiei Milos Zeman, considerat de adversarii săi prea pro-chinez. O declaraţie descrisă drept « respingătoare » de şeful principalului partid de dreapta din opoziţie, TOP 09.

O serie de protestatari au arborat pe principala arteră din Praga care duce la aeroport o poză uriaşă cu Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în compania fostului şef de stat şi ex-disident, Vaclav Havel. « Aceşti oameni sunt aici la ei acasă » se putea citi pe banderola de sub fotografie. In timpul week-endului, circa 50 de steaguri chinezeşti înălţate pe străzile capitalei cehe fuseseră pătate de necunoscuţi. In fine, marţi seara este prevăzută nu departe de sediul preşedinţiei o manifestaţie pentru a protesta contra politicii chinezeşti în Tibet.

Analiştii reamintesc că Milos Zeman a fost anul trecut singurul şef de stat european prezent la Beijing la comemorările capitulării japoneze la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Totodată însă, alţi analişi constată că această vizită controversată a lui Xi Jinping a dat naştere şi la o serie de acorduri bilaterale ce prevăd printre altele noi investiţii chinezeşti în Cehia în valoare de peste 1,6 miliarde de euro.

Proteste la Praga contra vizitei preşedintelui chinez