Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In 15 ani, numărul de atentate a crescut cu 600% – Slate

atentate.jpg

Dupà atentatul de la Lahore (Pakistan) din 27 martie 2016
Dupà atentatul de la Lahore (Pakistan) din 27 martie 2016
Sursa imaginii: 
ARIF ALI/AFP

Dintr-un lung articol apărut pe Slate, publicaţie on-line, aflăm o serie de statistici şi cifre interesante despre terorism. Astfel, numărul de atentate comise în lume a crescut cu 600% în ultimii 15 ani. Dar nici SUA şi nici Europa nu sunt principalele victime.

Moises Naim, autorul articolului din Slate, se aplecase asupra acestei teme – statistici despre terorism – încă dinaintea atacurilor de la Bruxelles. El amintea atunci două-trei cifre grăitoare. Aflam astfel că după atentatele din 11 septembrie 2001 contra turnurilor gemene de la New York, pe solul american nu au mai murit până azi « decât » 45 de oameni ucişi de terorişti islamişti. Asta în timp ce la Bruxelles erau ucişi 35 de oameni într-o singură zi iar la Paris pe 13 noiembrie şi-au pierdut viaţa 130 de inocenţi. De notat că în 2014 – ultimul an de referinţă – în lume au murit 37.400 de oameni în diverse acte teroriste.

Autorul articolului din Slate preia apoi o serie de date de la un centru de cercetare de la universitatea din Maryland şi cele ale unui expert de la un centru de studii strategice şi internaţionale de la Washington. Prima constatare :în secolul 21 numărul de atacuri ca şi cel de victime a crescut exponenţial. In ultimii 15 ani, numărul de atacuri teroriste a « sărit » de la mai puţin de 2.000 la aproape 14.000, de 7 ori mai multe. Cât despre morţi, numărul lor a fost multiplicat cu 9 în aceeaşi perioadă !

Majoritatea atacurilor nu au vizat ţinte occidentale ci au fost comise contra populaţiilor musulmane şiite şi sunite

Aceste creşteri spectaculoase nu privesc însă nici America de nord şi nici Europa, scrie Slate. In fapt, 5 ţări plătesc cel mai greu tribut : Irakul, Pakistanul – s-a văzut chiar acum câteva zile – Afganistanul, Nigeria şi Siria. Aceste 5 state totalizează 57% din atentatele comise în lume de la începutul acestui secol. Majoritatea acestor atacuri ucigătoare nu au vizat deci ţinte occidentale ci au fost comise contra populaţiilor musulmane şiite şi sunite.

Dacă în general caracterul ucigător s-a mărit cu timpul, atentatele cu peste 100 de morţi rămân rare şi se concentrează tot în Irak, Nigeria şi Pakistan. Cifrele statistice mai arată că în peste 90% din cazuri atentatele teroriste îşi ating obiectivele, adică bombele exploadează şi ucid civili, poliţişti sau militari. Această « rată » ridicată de reuşită se datorează faptului că bombele utilizate sunt de fabricaţie artizanală şi declanşate de sinucigaşi, de kamikaze.

In aproape 6 cazuri din 10 teroriştii folosesc bombe iar în 34% din atacuri se utilizează arme cu foc. Combinaţia celor două – bombe şi arme – e folosită doar în 4 procente din cazuri dar specialiştii prezic un procent tot mai mare de sinucigaşi care vor folosi combinaţia. Pentru simplul motiv – tot statistic – că această « dublă tehnică » ucide de trei ori mai mulţi oameni.

Intre anii 2000 şi 2014, 40% din atentate au fost puse pe seama unor grupuri neidentificate. Restul de 60 de procente au fost revendicate de un număr limitat de organizaţii : Daech, Boko Haram, al-Qaida şi talibanii. In 2013 şi 2014 Organizaţia stat islamic a executat 750 de atentate teroriste.

Actele teroriste repun în cauză principii fundamentale precum libera circulaţie sau caracterul confidenţial al comunicaţiilor

In timp ce terorismul tot creşte şi se internaţionalizează, actorii săi, obiectivele şi tacticile sale sunt în plină schimbare. Se transformă în paralel şi capacitatea statelor occidentale de a face faţă acestor ameninţări. Repercusiunile acestor acte teroriste devastatoare comise în Europa şi SUA au ajuns să repună în cauză anumite principii fundamentale precum libera circulaţie sau caracterul confidenţial al comunicaţiilor. In paralel, cheltuielile publice sunt tot mai mari pentru a asigura securitate iar voiajele devin mai anevoiase. La fel, se îngreunează şi coabitarea între diversele comunităţi.

Si totuşi, contra ameninţării teroriste nu există reţetă miracol, scrie ziaristul de la Slate. In mijlocul acestei complexităţi, Moises Naim mai atrage atenţia asupra unei cifre : în 2014, rata medie de omucideri în lume era de 6,24 de morţi pentru 100 de mii de locuitori. In acelaşi răstimp, numărul de persoane ucise de terorişti nu era « decât » de 0,47 pentru 100 de mii de locuitori. Altfel spus, în acel an, pentru fiecare victimă a unui act terorist s-au înregistrat 13 omucideri.

Cifrele terorismului sunt deci relativ mici în raport cu alte cauze de deces. Dar consecinţele sale sunt incomensurabile. Terorismul nu este ameninţarea cea mai ucigătoare în secolul 21 dar are ca efect imediat schimbarea la faţă a lumii.

 
In 15 ani, numărul de atentate a crescut cu 600% – Slate