Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


72 de ore prin Bucureşti cu ziaristul de la Le Monde

Sub titlul « 72 de ore prin Bucureşti », ziarul Le Monde publică la rubrica « Voiaje » o pagină întreagă despre capitala României. Un articol laudativ, pozitiv, realizat într-un « Bucureşti care calcă pe urmele Pragăi şi Berlinului » scrie semnatarul din Le Monde.

Bucureştiul a avut multă vreme o imagine proastă. Capitala României începe să ridice însă fruntea sus şi să calce pe urmele altor capitale precum Praga şi Berlin, scrie încă de la bun început ziaristul de la Le Monde.

Un jurnalist care-şi îndeamnă cititorii să meargă negreşit să viziteze Bucureştiul, un oraş în care se găsesc mulţi creatori şi designeri talentaţi, magazine insolite, cafenele originale şi chiar şi câteva magazine de lux. Nu în ultimul rând, avertizează semnatarul articolului, Bucureştiul este cea mai ieftină dintre capitalele europene.

Prima impresie pe care ţi-o lasă capitala României este tulburătoare : oraşul e lăsat pe mâna promotorilor şi a macaralelor. Un adevărat oraş estic, după căderea zidului de la Berlin. Clădirile sunt departe de a semăna una cu alta. Ziua întâi ziaristul francez şi-a petrecut-o în mare parte pe calea Victoriei unde hotelurile internaţionale alternează cu biserici ortodoxe din secolele 18 şi 19. Clădiri neoclasice de la începutul secolului 20 sunt lipite de turnuri din beton. Pentru temerarul ziarist francez, calea Victoriei este una dintre cele mai animate artere din Bucureşti. Ateneul român i- atras atenţia şi el lui François Bostnavaron. Dacă nu aveţi norocul să puteţi asculta un concert acolo, barem mergeţi să descoperiţi cu un ghid această sală cu o acustică excepţională.

Carul cu bere, un amestec de tavernă bavareză şi de bar neogotic englez

Următoarea etapă, trimisul al ziarului Le Monde o face la Cercul militar unde contra 5 euro a stat jos într-un interior ultra-kitsch cu lustre impunătoare şi decoruri aurite peste tot. După această fantezie militară, ţinta următoare a fost Muzeul de artă şi ce a mai rămas din frumoasele sale colecţii. După-amiaza culturală se termină la muzeul naţional George Enescu, descris de ziaristul francez drept una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti.

A doua zi, confratele nostru şi-o dedică parţial tot muzeelor : dimineaţa cel al ţăranului român unde pare-se în afară de colecţii, se şi mănâncă foarte bine şi tradiţional. După-amiaza, pe malul lacului Herăstrău la bucolicul muzeu al satului. In fine, seara, răpus, jurnalistul de la Le Monde şi-o petrece la Carul cu bere care, chiar dacă apare în toate ghidurile turistice, merită frecventat pentru amestecul său de tavernă bavareză şi bar neogotic englez în care mâncarea este mai degrabă bună şi mai ales, abordabilă.

Cum să mergi la Bucureşti şi să nu vizitezi Casa poporului ?

A treia şi ultima sa zi bucureşteană, ziaristul o va petrece în Bucureştiul vechi şi mai ales pe Lipscani, strada despre care toată lumea i-a vorbit numai de bine. Baruri, magazine la modă, librăria Cărtureşti, totul i-a plăcut colegului nostru chiar dacă, a remarcat şi el, multe restaurante şi discoteci sunt în renovare pentru a fi puse la norme după drama din Colectiv de toamna trecută.

Cum să mergi la Bucureşti şi să nu vizitezi Casa poporului, sediul actual al parlamentului ? se întreabă apoi François Bostnavaron. Care a vizitat şi a rămas vizibil impresionat de uriaşa construcţie. Ce a apreciat însă cel mai mult francezul – şi probabil că trebuie să-i dăm crezare – este cina de la Joseph by Joseph Hadad, unul dintre cele mai bune restaurante din Bucureşti. Parole de Français !

 
72 de ore prin Bucureşti cu ziaristul de la Le Monde