Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel ONU pentru solidaritate mondială cu refugiaţii

000_7o0sg_0.jpg

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve vizitînd un hotspot pe insula Lesbos
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Organizaţia Naţiunilor Unite lasează un apel către ţările dezvoltate cerîndu-le să dea dovadă de solidaritate şi să primească în viitorii trei ani în jur de 500 000 de refugiaţi sirieni. Actuala criză a refugiaţilor ar trebui să suscite o "creştere exponenţială a solidarităţii mondiale" a declarat secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Ce şanse are să fie auzit acest apel?

Ban Ki-moon a făcut această declaraţie prefaţînd de fapt o reuniune internaţională convocată la Geneva pe tema refugiaţilor şi a persoanelor deplasate. In jur de 90 de ţări participă la aceste discuţii care vor deschide fără îndoială piste de reflecţie dar nu vor aduce şi soluţii imediate. Un fapt este sigur însă, ţările bogate rămîn prudente în faţa valului de refugiaţi. Din surse ONU se arată că ele au acceptat pe teritoriul lor doar 67 000 de refugiaţi sirieni, adică 1,39 la sută din totalul masei de refugiaţi.

"Cînd primirea refugiaţilor este bine organizată, ei reprezintă un cîştig pentru toată lumea. Refugiaţii înseamnă noi talente şi noi experienţe în regiuni unde mîna de lucru este în curs de îmbătrînire. Tentativele de diabolizare a refugiaţilor nu sunt doar ofensatoare ci şi incorecte la nivelul faptelor", a mai spus Ban Ki-moon.

Printre altele, demnitarul onusian a avut cuvinte de apreciere faţă de acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind refugiaţii, cu menţiunea că aplicarea sa concretă trebuie urgentată.

In cotidianul Libération un universitar francez, Laure Murat, se întreabă însă dacă Europa mai este un "terre d’asile" (un pămînt al azilului) aşa cum a pretins mereu după al doilea război mondial. Pe insula Leros, spune Laure Murat, Uniunea Europeană a creat un "hotspot" (un centru de primire a refugiaţilor). Numai că el funcţionează într-o clădire în care s-a aflat un spital psihiatric devenit centru de tortură pe vremea dictaturii coloneilor iar apoi un veritabil "gulag psihiatric". Simbolul nu este anodin, mai arată profesoara universitară Laure Murat, întrucît cuvintele "ospitalitate, primire, azil" au devenit tot mai rare pe vechiul continent. Ea denunţă tentaţia Europei de a devenit "o fortăreaţă", ceea ce ar echivala cu totala prăbuşire a valorilor sale.

Un articol extrem de virulent mai este semnat în Libération de Kendal Nezan, preşedintele Institutului kurd de la Paris. Prin acordul dintre Bruxelles şi Turcia, care mai urmează să fie ratificat, Europa îşi vinde de faptul sufletul lui Recep Tayyip Erdogan, "sultanul de la Ankara", şi aceasta numai pentru a fi satisfăcuţi unii lideri "xenofobi" din ţările Europei centrale, spune Kendal Nezan. Din punctul său de vedere, ratificarea acestui acord este "şocantă la nivel moral, dezastruoasă la nivel politic şi contra-productivă la nivel practic". Kendal Nezan reaminteşte că Recep Tayyip Erdogan a lansat un război împotriva kurzilor care rămîne în umbră, ("un război cu uşile închise” spune el) şi faţă de care Europa închide ochii.