Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«La Spitalul Floreasca se tratează arşii ca în Franţa ; avem însă o problemă de finanţare» – medic român în stagiu la Paris

luminitza_stanciulesc.jpg

Luminita Stànciulescu, medic anestezist terapie intensivà la Spitalul de urgentà Floreasca, a realizat un stagiu la Spitalul Saint-Louis din Paris
Luminita Stànciulescu, medic anestezist terapie intensivà la Spitalul de urgentà Floreasca, a realizat un stagiu la Spitalul Saint-Louis din Paris

In urma tragediei de la Colectiv de anul trecut, Spitalul de urgenţă din Bucureşti a încheiat un acord cu nişte spitale din Franţa. Astfel, o serie de medici de la Floreasca au mers sau vor merge în săptămânile următoare în Hexagon la diverse stagii de observare. Trei medici sau asistente sunt actualmente la Bordeaux, alţi trei la Paris unde de duminică încolo mai este aşteptat un al treilea grup de specialişti români. Vasile Damian a stat de vorbă cu Luminita Stănciulescu, medic anestezist terapie intensivă la spitalul Floreasca. In cele ce urmează veti afla cum a venit la Paris acum aproape o lună, ce a « învăţat » de la colegii de la spitalul Saint-Louis şi cum s-ar putea ameliora lucrurile în România.

« E vorba de un proiect de colaborare şi de instruire a medicilor şi asistenţilor de la Spitalul de urgenţă Floreasca pentru a manageria mai bine pacientul ars grav » spune Luminita Stănciulescu amintind că acest proiect s-a iniţiat după tragedia de la Colectiv.

« La Saint-Louis este un centru de referinţă mondial în tratamentul marilor arşi. Impreună cu noi sunt dealtfel multe alte delegaţii străine care au venit aici ca să se inspire din experienţa francezilor. Din punct de vedere profesional, venirea mea aici timp de o lună, este deci un real câştig » mai spune anestezista de terapie intensivă de la Spitalul Floreasca.

« Educaţia medicală continuă pe care o practică francezii contează cel mai mult şi este cea care duce la progresul medicinei. M-a impresionat de asemenea instruirea stundenţilor în medicină aici la Paris, instrucţia lor este foarte bună, programul este foarte clar, oameni sunt foarte organizaţi ».

« Există diferenţe de finanţare ale sistemelor medicale din Franţa şi România, posiblităţile de finanţare sunt diferite dar principiile de bază, de tratament, sunt aceleaşi » mai afirmă Luminita Stănciulescu. Ea continuă apoi : « In perioada tragediei de la Colectiv am lucrat în spitalul de urgenţă Floreasca şi pot spune că din punct de vedere al dotării din aceea perioadă - şi strict pentru pacienţii de la Colectiv - din punct de vedere tehnologic, de abordare a pacientului ars, nu au existat diferenţe faţă de ceeace se face aici ; pur şi simplu la Urgenţă se tratează ca la Paris, dar se pot, evident, îmbunătăţi foarte multe lucruri. Putem câştiga cunoaştere prin experienţa dobândită în centre de perfomanţă. Anestezia terapie intensivă este specialitatea cu riscul cel mai mare din medicină ; e o specialitate foarte grea care necesită ani foarte mulţi de muncă şi de formare continuă ».

« Problema noastră este una de finanţare. Un medic anestezist-reanimator are nevoie de o susţinere financiară foarte bună. O carte de medicină e peste o sută de euro, pentru un tratat de chirurgie plastică ai nevoie de nişte sute de euro, şamd. Un rezident român – şi nici măcar specialiştii români - nu şi-ar putea permite aceste cărţi. Oamenii în general - şi cei care ne conduc, în particular - trebuie să înţeleagă că fără o susţinere financiară şi o formare a medicilor care depun eforturi mari pentru salvarea unor vieţi omeneşti, nu putem avea un învăţământ de calitate sau o medicină performantă » conchide Luminita Stănciulescu, medic anestezist terapie intensivăla Spitalul de urgenţă din Bucureşti.

 
Interviu cu Luminita Stănciulescu, medic anestezist terapie intensivă la spitalul Floreasca, în stagiu la Paris timp de o lună la spitalul Saint-Louis