Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libia: trei guverne în context de haos

2016-03-30t181335z_550760674_gf10000366256_rtrmadp_3_libya-security-politics_0.jpg

Feyez al-Sarraj contestat imediat dupa sosirea sa la Tripoli
Image source: 
credit foto: REUTERS/Ismail Zitouny

Comunitatea internaţională speră într-o stabilizare a situaţiei în Libia, odată cu instalarea la Tripoli a lui Feyez al-Sarraj, şeful unui guvern de uniune naţională sprijinit de ONU. El este confruntat însă cu ostilitatea altor două "guverne" care îşi dispută influienţa în Libia.

"O oportunitate pentru reconcilierea naţională", aşa a fost calificată  sosirea liderului libian la Tripoli de către doamna Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene. Declaraţia intervine în contextul în care Europa se află în prima linie a undei de şoc care se propagă dinspre haosul care domneşte în Libia. Tară în care îşi dispută acum întîietatea trei guverne. Cel condus de Feyez al-Sarraj şi numit "de uniune naţională" este rezultatul unui acord politic mediat de ONU şi semnat în Maroc de diversele facţiuni libiene. Pînă acum Feyez al-Sarraj, deputat şi om de afaceri, a trăit înafara Libiei, iar sosirea sa la Tripoli este un test pentru capacitatea sa de a se impune.

Din septembrie 2014 însă mai există la Tripoli un "guvern de salvare naţională", autoritatea sa fiind extinsă asupra oraşului şi a mai multor regiuni din vestul ţării, fiind sprijinit de o coaliţie de miliţii, dintre care unele islamiste.

Iar în estul Libiei mai există un "guvern provizoriu" constituit tot în septembrie 2014, sprijinit de alte forţe conduse de un controversat general. Acest guvern se consideră legitim pentru că are sprijinul unui Parlament aflat şi el "în exil".

Toate aceste detalii pun în lumină complexitatea situaţiei din această ţară unde alianţele tribale, dintre diverse regiuni şi diverse oraşe sunt justificate de motivaţii care scapă criteriilor occidentale de analiză şi înţelegere. Sosirea, din Tunisia, a lui Feyez al-Sarraj la Tripoli a generat de altfel tensiuni şi înfruntări. Franţa salută în context decizia "curajoasă" luată de liderul libian iar ONU îşi exprimă speranţa că tranziţia democratică în Libia va fi posibilă.