Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International acuză Turcia că-i expulzează pe refugiaţii sirieni

siria_turcia.jpg

Tabàra de refugiati de la Bab al-Salama din Siria, nu departe de granita cu Turcia, pe 6 februarie 2016. Potrivit ONU, circa 2,7 milioane de refugiati sirieni s-ar afla în Turcia
Tabàra de refugiati de la Bab al-Salama din Siria, nu departe de granita cu Turcia, pe 6 februarie 2016. Potrivit ONU, circa 2,7 milioane de refugiati sirieni s-ar afla în Turcia
Sursa imaginii: 
AFP/Bulent Kilic

Organizaţia non-guvernamentală Amnesty International acuză Turcia că expulzează înspre Siria  mii de refugiaţi sirieni, practică ce este contrară demnităţii umane. ONG-ul pune astfel în gardă UE după semnarea acordului cu Ankara, acord ce prevede ca Turcia să-i recupereze începând de luni pe clandestinii din Grecia. Aceşti migranţi trebuie în mod normal să tranziteze pe teritoriul turc în aşteptarea unei eventuale primiri ulterioare în Europa.

Turcia nu-i un loc sigur pentru refugiaţii sirieni. Cam aşa s-ar putea rezuma acuzaţiile lui Amnesty International. ONG-ul descrie o situaţie care se degradează tot mai mult din ianuarie déjà. În Turcia sunt instalaţi azi, mai mult sau mai puţin provizoriu, mai mult sau mai puţin precar, circa trei milioane de sirieni. Amnesty denunţă ilegalitatea, lipsa de umanitate şi amploarea acestui fenomen al expulzărilor.

Zilnic din regiunea sudică a Turciei denumită Hatay, nu departe de graniţa cu Siria, « sute de refugiaţi sirieni – bărbaţi dar şi femei şi copii – sunt goniţi spre Siria ». Observatorii trimişi la faţa locului de Amnesty au cules chiar informaţii despre expulzări colective, interzise de tratatele internaţionale. « De 5 ani de zile, de la debutul războiul civil din Siria, Turcia a dus o politică a porţilor deschise pentru migranţii sirieni » se apără oficialii de la Ankara precizând că « nu a trimis niciun sirian înapoi contra voinţei sale ».

Amnesty are însă mărturii precise. Aflăm astfel că mulţi dintre cei trimişi în Siria au fost transportaţi la bordul unor autocare turceşti însoţite de poliţie şi militari înarmaţi. Refugiaţii, de cele mai multe ori neînregistraţi de autorităţile turceşti, sunt duşi în tabăra de la Atma în provincia siriană Idlib. Mii de alţi oameni care au fugit din zonele de război sunt déjà adunaţi acolo şi trăiesc în condiţii de mare precaritate, notează Amnesty International. Politica de expulzare dusă de câteva luni încoace îi face pe cei proaspăt veniţi să nu se mai declare pe lângă autorităţile turceşti. Ori, a-ţi declara prezenţa e ca și cum ai primi un soi de autorizaţie temporară de şedere care-ţi deschide barem accesul la îngrijiri medicale. A rămâne în clandestinitate îi face pe aceşti refugiaţi să se afunde şi mai mult în precaritate.

Asociaţia reaminteşte că expulzările forţate spre Siria sunt ilegale atât în dreptul turcesc cât şi în virtutea legilor şi tratatelor europene şi internaţionale. Cu alte cuvinte, Ankara încalcă în mod deliberat aceste tratate dovedind astfel că-şi înăspreşte politica vizavi de sirieni. Masificarea, multiplicarea expulzărilor este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Uniunea europeană tocmai a semnat recent un acord cu Turcia. Acord care prevede trimiterea înapoi în Turcia a refugiaţilor care ajung pe insulele greceşti. Odată acolo ei ar trebui să aştepte un ipotetic aviz pozitiv pentru revenirea legală în UE. Ori, teama organizaţiilor este ca Turcia să nu facă la fel cu aceşti noi refugiaţi pe care ar urma să-i primească începând de luni cum face déjà cu sirienii care sunt prezenţi pe teritoriul ei. « In graba lor de a-şi securiza frontierele, europenii au închis ochii în mod deliberat asupra unui fapt foarte simplu :Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţii sirieni iar situaţia acestora se degradează de la o zi la alta » mai spune Amnesty International în raportul publicat pe 1 aprilie.

 
Amnesty International acuză Turcia că-i expulzează pe refugiaţii sirienii