Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi violuri şi agresiuni sexuale puse pe seama Forţei internaţionale din Republica Centrafricană

rca.jpg

La Bangui, capitala republicii centrafricane, mii de deplasati se refugiaserà la aeroportul MPoko, nu departe de cazarma militarilor francezi din forta "Sangaris"
La Bangui, capitala republicii centrafricane, mii de deplasati se refugiaserà la aeroportul MPoko, nu departe de cazarma militarilor francezi din forta "Sangaris"
Sursa imaginii: 
REUTERS/Emmanuel Braun

Un nou scandal ameninţă Naţiunile unite dar mai ales pe militarii francezi. Anchetatorii Unicef au cules mărturiile a o sută de fete din Republica Centrafricană. Toate afirmă că au fost abuzate sexual în perioada 2013-2015 de soldaţii Forţei internaţionale de la faţa locului. Acuzaţiile au fost confirmate şi de un ONG american, AIDS Free World, care dezvăluise acum un an acte de pedofilie comise asupra unor băieţi de o serie de militari francezi. Autorităţile franceze şi onusiene au promis că vor face toate lumina în urma acestor noi acuzaţii.

Acuzaţiile actuale se referă pe de o parte la căştile albastre din Forţa internaţională şi pe de altă parte la militarii francezi din forţa « Sangaris ». In timp ce secretarul general ONU Ban Ki-moon s-a declarat « profund şocat » de revelaţii, ambasadorul francez pe lângă Naţiunile unite a denunţat « fapte extrem de revoltătoare, dezgustătoare şi odioase ».

Trebuie spus că dezvăluirile de acum, acuzaţiile aduse de unele dintre fetele interogate sunt de-a dreptul sordide şi depăşesc « simplul » viol. Aflăm astfel că cel puţin trei fetiţe ar fi fost dezbrăcate, legate şi apoi forţate să aibă o relaţie sexuală cu un câine. Fiecare dintre fetiţe ar fi primit apoi echivalentul a 8 euro. Scena zoofilă ar fi fost filmată şi transmisă la mai multe telefoane mobile.

« Este ceva monstruos » a comentat Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului. De partea sa, Franţa a promis că « va face toată lumina ». Dosarul a fost transmis Parchetului din Paris, o instanţă ce a anchetat déjà anul trecut după o primă serie de acuzaţii de viol. Din cei 30 de militari audiţionaţi apropos de agresiuni şi violuri de copii, 2 au fost încarceraţi preventiv dar pentru moment niciunul nu a fot inculpat. Alte două ţări, ambele africane, Burundi şi Gabon, care au şi ele militari în contingentul internaţional şi care au fost acuzaţi acum de practici similare, au fost alertate. Militarii respectivi au fost cantonaţi pe perioada anchetei în bazele lor respective.

Analişti reamintesc o serie de elemente care pot explica – dar nu scuza – aceste scandaluri. Mizeria, vulnerabilitatea populaţiilor locale, amploarea violurilor şi impunitatea care le însoţeşte – ONU spune că a recenzat 30 de mii de violenţe sexuale în Republica Centrafricană numai în primele zece luni ale anului 2015 – şi nu în ultimul rând absenţa de « înlocuitori » pentru numeroasele trupe de la faţa locului sunt unele dintre datele problemei. Nu e dealtfel de mirare că Minusca – misiunea ONU din Republica centarafricană care numără aproape 13 mii de militari şi poliţişti – este cea mai afectată de fenomen cu cel puţin 25 de cazuri de abuzuri numai de la începutul acestui an. Problema este că niciunul dintre soldaţii puşi în cauză nu a fost încă urmărit până la capăt în ţara sa de origine.

Si totuşi, ce este de făcut ? se întreabă o serie de observatori constatând că aceste acuzaţii de violuri sau abuzuri sexuale, se multiplică. Actualmente, în caz de bănuieli repetate de viol, contingentele respective de militari sunt trimise acasă. Problema este că odată acolo, în ţările lor de origine, militarii sunt rareori judecaţi, există un soi de impunitate. In aceste condiţii, unii vin cu soluţii mai radicale : curţi marţiale la faţa locului, în ţările unde sunt desfăşuraţi militarii şi unde au avut loc crimele, şi, de ce nu, chiar prelevarea ADNului militarilor înrolaţi în rândul forţelor internaţionale sau ale căştilor albastre.

 
Noi violuri şi agresiuni sexuale puse pe seama Forţei internaţionale din Republica Centrafricană