Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa franceză: începe "trocul cu refugiaţi"

2015-09-08t121240z_758235984_gf10000197371_rtrmadp_3_europe-migrants-greece_0.jpg

Refugiati facînd coada la birourile de înregistrare pe insula Lesbos în septembrie 2015
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Pe data de 4 aprilie devine operaţional acordul semnat pe 18 martie de Uniunea Europeană şi Turcia destinat să frîneze imigraţia ilegală. Uniunea Europeană se obligă, pentru fiecate sirian trimis înapoi în Turcia, să primească legal un altul care îndeplineşte condiţiile pentru a obţine azil politic. Fluxul de migranţi şi de refugiaţi s-a mai atenuat de la semnarea acestui acord, afirmă agenţiile de presă. 

Mai mulţi comentatori francezi au calificat acest acord ca fiind un veritabil "troc de refugiaţi". El a fost criticat şi de numeroase asociaţii de apărare a drepturilor omului. In absenţa altor măsuri susceptibile să limiteze exodul sirienilor şi irakienilor spre Europa, dar şi a altor candidaţi la imigraţie din Asia şi Africa, chiar şi aşa contestat, acest acord are totuşi meritul de a exista. Mai rămîne acum de verificat dacă pe termen lung el va descuraja imigraţia ilegală şi va frîna proliferarea reţelelor de traficanţi.

In jur de 500 de persoane ar urma să fie trimise în următoarele trei zile înapoi de unde au venit, adică pe ţărmul turc, unde au şi fost amenajate spaţii de primire lîngă Izmir. Pînă în ultima clipă, s-ar părea, autorităţile de la Atena, cele de la Bruxelles precum şi cele de la Ankara au negociat detaliile operaţiunii. In principiu, Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, asigură îmbarcarea şi călătoria în sens invers a celor care sunt practic expulzaţi. Iar Germania ar urma să primească, tot începînd de astăzi, lîngă Göttingen, primii refugiaţi legali.

Toţi aceşti termeni au devenit însă vagi: imigrant, migrant, refugiat, expulzat, candidat la azil. Un responsabil al Organizaţiei Naţiunilor Unite reaminteşte în context că "expulzările" colective sunt ilegale din punctul de vedere al acordurilor internaţionale privind statutul de refugiat. Prima grijă a multor responsabili politici europeni este însă în prezent nu atît redefinirea termenelui de migrant, ci supravieţuirea politică. In acest sens atenuarea presiunii migratorii era prima urgenţă, chiar şi cu asumarea unor riscuri morale sau în materie de legalitate internaţională.