Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Panama Papers": enorm scandal şi denunţarea paradisurilor fiscale

1826778814_b978295566z.1_20160403202117_000_gmi6h8pvj.2-0.jpg

"Panama Papers" - o ancheta planetara
Sursa imaginii: 
credit foto: lesoir.be

Un nou scandal planetar se profilează la orizont sub numele de "Panama Papers", un scandal legat de paradisurile fiscale şi de modul în care cei mai bogaţi oameni din lume îşi ascund banii şi fraudează fiscul. Cotidianul Le Monde şi alte 106 redacţii din 76 de ţări au avut acces la o imensă masă de date, indedită pînă în prezent.

Aceste publicaţii, coordonate de un Consorţiu internaţional de jurnalişti de investigaţie, au avut practic acces la aproximativ 11 500 000 de fişiere provenind din arhivele cabinetului Mossack Fonseca, din Panama, specializat în operaţiuni offshore. Informaţiile acoperă perioada 1977 – 2015. Le Monde precizează că ne aflăm în faţa celei mai mari "scurgeri" de informaţii explorată vreodată de mediile de informare. Mii de nume anonime, numeroşi şefi de stat, diverşi miliardari, mari nume din sport şi o serie întreagă de personalităţi împotriva cărora fuseseră declarate sancţiuni internaţionale au recurs la montaje financiare sofisticate.

378 de jurnalişti au examinat timp de un an această masă de informaţii şi au încercat să dezvăluie tabloul malversaţiunilor, dar şi al ingeniozităţii speculative, care se ascunde în spatele a peste 214 000 de structuri offshore create sau administrate de Mossack Fonseca în ultimii 40 de ani. Opacitatea totală care domina în această junglă financiară a primit deci o serioasă lovitură, mai rămîne de văzut dacă pe plan internaţional există cadre juridice pentru sancţionarea respectivilor clienţi. In jur de 14 000 de bănci şi de cabinete de avocaţi specializaţi în finanţe sunt într-o relaţie de complicitate în acest context.

In ciuda unor măsuri luate totuşi în ultimii ani împotriva paradisurilor fiscale, rămîne extrem de dificilă pe plan internaţional munca autorităţile însărcinate cu descoperirea fraudelor, a reţelelor de spălare a banilor şi a combaterii corupţiei. Nu este exclus însă ca scandalul "Panama Papers" să declanşeze un tsunami benefic de natură să mai asaneze sistemul financiar mondial.