Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, proiect de lege privind independenţa magistraturii

000_par8101710_0.jpg

Ministrul justiţiei Jean-Jacques Urvoas
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, Adunarea Naţională începe să analizeze marţi 5 aprilie un important proiect de reformă a Consiliului Superior al Magistraturii. Obiectivul este ca procurorii să fie numiţi, pe viitor, direct de către instanţa evocată mai sus şi nu de către puterea politică. O dezbatere este lansată în acest sens deşi nu s-au stins încă ecourile unei precedente reforme constituţionale, abandonată.

Noul ministru al justiţiei, Jean-Jacques Urvoas, într-un interviu acordat publicaţiei "Le Journal du Dimanche", explică în felul următor eşecul precedentei reforme, prin care francezilor vinovaţi de terorism urma să li se retragă naţionalitatea. Dreapta s-a temut de fapt că adoptarea unei astfel de reforme, în mod solemn, la Versailles, de către ambele camere ale Parlamentului reunite în Congres, l-ar fi plasat pe François Hollande într-o lumină pozitivă şi ar fi apărut ca o victorie politică a acestuia.

Rămîne de văzut dacă noua reformă va putea să fie dusă pînă la capăt, pentru că şi ea presupune o astfel de sesiune solemnă la Versailles. Jean-Jacques Urvoas a înlocuit-o recent la justiţia pe Christiane Taubira, personalitate care a avut un mare impact mediatic în Franţa.

Și noul ministru se afirmă însă, ba chiar suprinde cu o analiză extrem de lucidă şi critică a situaţiei în care se află ministerul său. "Suntem un minister sinistrat, în stare de urgenţă absolută. (…) Facturile neplătite pentru spitalizarea deţinuţilor se ridică la 36 de milioane de euro. (…) Cunosc chiar un tribunal care nu mai imprimă deciziile judecătoreşti, întrucît pentru că nu mai are bani pentru hîrtie." Am citat din declaraţiile noului ministru al justiţiei făcute în paginile publicaţiei "Le Journal du Dimanche". Imposibil să nu vedem aici şi o critică la modul în care a fost condus ministerul de către predecesoarea sa.

Sigur, toate aceste detalii, dacă ar fi venit dintr-o ţară din estul Europei sau din lumea a treia ar fi sunat mai puţin violent, dar provenind de la ministerul francez al justiţiei sunt surprinzătoare.