Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justiţia franceză deschide o anchetă pentru «spălare de fraude fiscale agravate» după revelaţiile din Panama Papers

platini.jpg

Francezul Michel Platini, fost star al fotbalului si presedinte suspendat al UEFA, e pus in cauzà de Panama Papers
Francezul Michel Platini, fost star al fotbalului si presedinte suspendat al UEFA, e pus in cauzà de Panama Papers
Sursa imaginii: 
Reuters/Eric Gaillard/Files

Justiţia franceză a deschis o anchetă sub acuzaţia de « spălare de fraude fiscale agravate» după revelaţiile apărute în preă legată de Panama Papers. Parchetul financiar de la Paris precizează că « acest sistem de evaziune fiscală dezvăluit de ancheta jurnalistică ar putea concerna rezidenţi fiscali francezi ». Ar exista în total circa o mie de francezi – cunoscuţi sau anonimi - în aceste déjà faimoase Panama Papers.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a reacţionat în persoană promiţând primul că « Franţa va deschide anchete ». Liderul de la Paris a mulţumit cu această ocazie şi lansatorilor de alerte şi presei care s-a mobilizat şi a acţionat pentru a face aceste dezvăluiri. Pentru Hollande, acest scandal va da ocazia statului să obţină noi taxe şi impozite de la cei care au fraudat. Preşedintele a amintit că anul trecut s-au cerut unor contribuabili 20 de miliarde de euro din care statul a recuperat déjà 12 miliarde. Ministerul francez al Finanţelor a precizat de partea sa că va cere transferarea la Paris a fişierului Panama Papers urmând ca ulterior să existe, pe lângă plata unor taxe, şi alte anchete judiciare pentru spălare de bani murdari şi fraudă fiscală. In fine, Emmanuel Macron, ministrul Economiei, s-a declarat « şocat » de revelaţii.

Pentru moment, singurul nume de răsunet francez este cel al fostului ministru demisionar al bugetului Jérôme Cahuzac, déjà inculpat pentru fraudă fiscală. Alte nume, mai puţin sonore, sunt aşteptate să apară însă în zilele următoare. Unele surse evocă omul de afaceri Patrick Drahi, alţii pariază pe primarul din Levallois-Perret, alesul conservator Patrick Balkany în timp ce banca Société Générale ar fi şi ea arătată cu degetul pentru practicile sale. In fine, se aşteaptă confirmarea numelui partidului francez care ar avea şi el bani plasaţi în societăţi offshore. Un apropiat al lui Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă Frontul naţional, a preîntâmpinat revelaţiile anuntând pe Twitter că « a pus la dispoziţia jurnaliştilor documentele referitoare la legalitatea investiţiilor realizate în Asia ».

In total circa o mie de francezi ar fi concernaţi de Panama Papers. In Franţa, în caz de minciună şi fraudă fiscală adeverită, pedepsele pot ajunge până la 7 ani închisoare şi două milioane de euro amendă.