Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuel Valls denunţă cu îngrijorare salafismul

coran14042012_0.jpg

Salafisti care împart gratuit Coranul în limba germana în Germania, scopul lor este sa împarta 25 de milioane de exemplare
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Premierul francez Manuel Valls declară că "salafismul este pe cale să cîştige bătălia ideologică şi culturală a islamului în Franţa". Această afirmaţie precum şi altele legate de voalul islamic sau de legăturile dintre salafism şi terorism au suscitat numeroase reacţii şi chiar un început de polemică.

Primul ministru Manuel Valls îşi reia într-un fel ofensiva mediatică şi se poziţionează ca un om politic lucid, care nu se teme să vadă realitatea aşa cum este dar mai ales ca un responsabil hotărît să acţioneze. In timp ce unii editorialişti aproape că sunt pe cale să cedeze şi afirmă că trebuie făcut nu pact cu islamul radical non-violent pentru a combate mai bine terorismul, Manuel Valls îi consideră pe salafişti drept ideologi care pregătesc terenul terorismului.

Salafiştii, spune Manuel Valls, reprezintă doar unu la sută din totalul musulmanilor care trăiesc în Franţa, dar vocea lor se aude peste tot, este dominantă în sînul acestei comunităţi şi preceptele lor cîştigă zi de zi tot mai mult teren. El mai recunoaşte şi faptul că terorismul poate avea cauze complexe.

Citez din analiza sa, expusă luni seară în cadrul unei conferinţe pe tema islamului şi a recuperării sale populiste: "Franţa are nevoie de transcendenţă, trebuie să propunem un ideal, pentru că motivele pentru care oamenii optează pentru totalitarism nu sunt în mod ogligatoriu legate de mizerie, de marginalizare sau de lipsă de consideraţie." Intr-un fel, primul ministru recunoaşte că unii tineri din sînul comunităţii musulmane se duc să lupte de partea Organizaţiei statul islamic întrucît au astfel iluzia unui sens dat propiei lor vieţi. Manuel Valls critică indirect întreaga familie socialistă care a abandonat lupta pentru valorile republicane şi pentru laicitate.

El reafirmă că voalul islamic nu ţine "de modă" ci reprezintă un simbol al supunerii, şi critică casele de modă care crează vestimentaţie "islamică". In paralel premierul a anunţat şi o masivă mărire a bugetului pentru securitate şi justiţie, măsură care va fi extinsă şi în anii umători.