Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Olandezii neliniştiţi de acordul de asociere UE - Ucraina

16092014-ukraine-maidan-sergei-supinsky.jpg

Manifestant pro-european la ora contestatiei din Piata Maidan
Image source: 
credit foto: rfi.fr

În Olanda are loc miercuri 6 aprilie un referendum pe marginea acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Un referendum care nu fusese prevăzut iniţial şi care nelinişteşte Bruxelles-ul întrucît nu este exclus ca o majoritate de votanţi să se pronunţe împotriva respectivului acord.

În mod paradoxal, extrema dreaptă şi radicalii de stînga din Olanda, deci două forţe care par diametral opuse, cer anularea acordului de asociere întrucît, afirmă ele, la orizont se profilează integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Semnat pe întîi ianuarie anul trecut, acest acord urma să fie validat de cei 28 iar procedura era considerată drept o simplă formalitate. In Olanda însă, opozanţii la acest acord au adunat 428 000 de semnături pentru a putea de fapt organiza un referendum de respingere a sa. Iniţiatorii petiţiei iniţiale, pe Internet, consideră că iniţiativa lor trebuie să fie şi un avertisment dat Bruxelles-ului, liderii europeni fiind taxaţi de "megalomani".

În termeni mai puţin riscanţi opozanţii olandezi la apropierea dintre Uniunea Europeană şi Ucraina consideră că la Kiev s-a instalat un regim corupt şi că Europa trebuie să fie vigilentă. Intr-un articol publicat în cotidianul le Monde, un editorialist arată că mulţi olandezi se tem de o venire masivă a ucrainenilor în Olanda, în caz de liberalizare a vizelor. Ceea ce aminteşte de sindromul instalatorului polonez, sau mai bine zis de perioada cînd britanicii se temeau că vor fi invadaţi de mîna de muncă ieftină poloneză.

Primul ministru liberal al Olandei, Mark Rutte, a trecut la contra-ofensivă dar cam tîrziu, cerînd adoptarea acordului. El reaminteşte că 250 de intreprinderi olandeze sunt implantate în Ucraina şi crede că Olanda va avea numai de cîştigat de pe urma parteneriatului cu ucrainenii. In contextul în care Olanda asigură însă în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, impunerea acestui referendum oarecum de "jos în sus" şi pe neaşteptate rămîne un element de jenă politică.