Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apropiaţii familiei Le Pen, implicaţi în evaziuni fiscale – Panama Papers

le_pen.jpg

Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului extremist de dreapta Frontul national, este bànuit cà a folosit paradisuri fiscale ca sà-si ascundà bunurile
Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului extremist de dreapta Frontul national, este bànuit cà a folosit paradisuri fiscale ca sà-si ascundà bunurile
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

A treia zi după primele dezvăluiri apărute în presă, scandalul declanşat de Panama Papers continuă să facă vâlvă. Noi nume şi noi practici fiscale sunt scoase la iveală în fiecare zi. Astfel, ziarul francez Le Monde – una din publicaţiile care participă la decriptarea informaţiilor din Panama Papers – pune în cauză în ultimul numàr anturajul familiei Le Pen, fondatoarea şi conducătoarea partidului de extremă dreaptă Frontul naţional. Ce se spune exact despre « clanul » Le Pen?

Ancheta dusă de Le Monde în colaborare cu Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, a permis scoaterea la iveală a unui sistem complex de disimulare a banilor organizat de oameni foarte apropiaţi de familia Le Pen şi în particular de Marine Le Pen, actuala lideră a Frontului naţional. In prima linie este omul de afaceri Frédéric Chatillon, déjà inculpat în trecut pentru finanţare ilegală de campanii electorale, şi un obscur expert contabil.

Chatillon a pus pe picioare « un sistem offshore sofisticat între Hongkong, Singapore, insulele Virgine şi Panama. Graţie acestor structuri, acestor societăţi-ecran şi a unor facturi false, s-au putut scoate bani din Franţa » scrie Le Monde. Un cotidian care ne descrie apoi cine este inventatorul acestei inginerii financiare, Frédéric Chatillon. Fost lider al grupului de extremă dreaptă GUD de la Facultatea de drept Assas din Paris, Chatillon a cunoscut-o acolo pe Marine Le Pen la începutul anilor ’90. Prietenia legată atunci se va dovedi solidă şi de lungă durată întrucât firma lui Chatillon, Riwal, a fost mai întâi principalul prestatar pentru comunicare al Frontului naţional la campaniile electorale iar din 2012 a devenit prestatar exclusiv al mişcării de extremă dreaptă.

In cursul anilor, societatea Riwal va scoate din Franţa, pe căi opace şi complexe şi pe bază de facturi false, peste 300 de mii de euro. Responsabilul societăţii de comunicare devine personaj-cheie al ecnomiei Frontului naţional. Inculpat demult déjà sub acuzaţia de finanţare ocultă a campaniilor frontiste din 2012 – prezidenţială şi legislativă – Frédéric Chatillon explică acum ziarului Le Monde că « investiţiile realizate acum 4 ani în Asia se explicau prin perspective de rentabilitate mai atrăgătoare. Explicaţii care nu i-au convins pe judecători având în vedere complexitatea drumurilor financiare folosite. Ancheta nu a determinat însă pentru moment că banii sustraşi ar fi revenit apoi în casieria Frontului naţional », mai precizează Le Monde.

Detalii despre presupusa avere ascunsă a lui Jean-Marie Le Pen

Informaţiile dezvăluite acum despre Jean-Marie Le Pen nu fac decât să întărească bănuielile de fraudă fiscală care planau asupra bătrânului extremist de dreapta. Din septembrie anul trecut, tatăl lui Marine Le Pen este urmărit de o plângere a fiscului care-l bănuie de « spălare de bani », mai exat că a ascuns circa 2,2 milioane de euro pe un cont ce a tranzitat printre altele prin Bahamas şi Elveţia. Valorile găzduite pe acest cont ar fi sub formă de bani lichizi, lingouri de aur si acţiuni. Titularul acestui cont ar fi o societate offshore, Balerton Marketing, creată de cabinetul ... Mossack Fonseca, în centrul scandalului Panama Papers.

Cum au reacţionat membrii familiei Le Pen sau cei puşi în cauză ?

Jean-Marie Le Pen a declarat că « afacerile în care este băgat gestionarul firmei Balerton nu-l privesc decât pe respectivul ». Respectivul, pe nume Gérald Gérin, spune de partea sa că « fluxurile financiare evocate de acest scandal nu au nimic de a face cu Jean-Marie Le Pen ». Indignat, Gérin mai declară că anchetele judiciare sau jurnalistice care-i sunt consacrate de mai bine de un an îi dau sentimentul că trăieşte « într-o republică mai rea decât cea din epoca Ceauşescu ». In fine, Frédéric Chatillon, amicul din tinereţe al lui Marine Le Pen, contra-atacase de luni afirmând că a pus la dispoziţia jurnaliştilor elementele care-l disculpă.

 
Apropiaţii familiei Le Pen implicaţi în evaziuni fiscale – Panama Papers