Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norul toxic al scandalului "Panama Papers" deasupra întregii planete

2016-04-04t152454z_1809421966_gf10000371149_rtrmadp_3_panama-tax_0.jpg

Scandalul "Panama Papers", efect de tsunami asupra întregii planete
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Scandalul "Panama Papers" ia amploare, revelaţiile legate de evaziunile fiscale sofisticate ochestrate de paradisurile fiscale încep să aibă un impact puternic asupra opiniei publice. O primă victimă politică este înregistrată în Islanda, unde primul ministru a fost obligat să demisioneze sub presiunea străzii, deci a unei populaţii indignate. Unda de şoc a revelaţiilor riscă să ajungă şi în preajma lui David Cameron în Marea Britanie, iar în Franţa cercul se strînge în jurul Frontului Naţional. In paralel oamenii politici încearcă să se concerteze pentru a schiţa o ripostă, deşi suntem încă departe de a putea evalua amploarea scandalului şi consecinţele sale.

O nouă mobilizare internaţională împotriva paradisulor fiscale

Norul toxic care vine dinspre Panama începe să planeze peste creştetul a multor oameni politici, bancheri, vedete sau avocaţi, dar şi deasupra unor instituţii şi partide. Aproape că îţi vine să te întrebi dacă mai există cineva cinstit pe planeta Terra şi dacă nu cumva banul a perturbat tot, a infectat tot, a infestat fiinţa umană pînă în măduva ei. Să nu exagerăm însă, primul impuls nu este niciodată bun, oricît de dezgustaţi am fi cu toţii în faţa acestor revelaţii.

Merită deci să sperăm că scandalul va alimenta şi va urgenta o mobilizare planetară împotriva acestui flagel numit "paradisurile fiscale". In Franţa, preşedintele François Hollande anunţă unele iniţiative. El cere întărirea cooperării internaţionale în lupta împotriva evaziunii fiscale şi precizează că subiectul va figura pe agenda discuţiilor pe care le va avea cu Angela Merkel, la Metz, în cadrul unui nou consiliu ministerial franco-german. Franţa este de altfel angajată de patru ani într-o campanie de luptă împotriva fraudei fiscale şi a reciclării banilor necinstiţi. Ca măsură imediată, Parisul a decis să repună ţările latino-americane pe lista paradisurilor fiscale, ceea ce a provocat o reacţie virulentă din partea statului Panama, care promite sancţiuni… In perspectivă, Franţa doreşte să ceară o mai mare mobilizare din partea OCDE-ului, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Subiectul va fi abordat şi săptămîna viitoare la Washington de către miniştrii de finanţe ai Grupului G20, o reuniune la care vor participa şi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. In Europa, la sfîrşitul lunii aprilie, va avea loc la Amsterdam o reuniune a miniştrilor de finanţe ai Uniunii Europene, iar "Panama Papers" va figura pe ordinea de zi.

Statele Unite mai puţin vizate

Acest scandal aruncă o lumină defavorabilă asupra multor familii bogate, personalităţi politice şi mediatice, partide şi instituţii din multe ţări. De notat însă că Statele Unite ale Americii apar, deocamdată, mai puţin vizate. Si ne putem pune întrebarea de ce?

Este şi ceea ce încearcă să înţeleagă cotidianul Le Monde. Din cele peste 11 milioane de documentele analizate rezultă că doar 211 de persoane şi-au înregistrat societăţile cu o adresă nord-americană, ceea ce nu înseamnă şi faptul că ele ar avea cetăţenie americană. America pare deci că iese cu faţa curată din acest scandal, deşi se ştie că anual se îndreaptă spre paradisurile fiscale, de pe teritoriul american, 150 de miliarde de dolari. Este ceea ce afirmă în orice caz un raport al Senatului de la Washington. Cum toate paradoxurile sunt posibile în contextul acestei afaceri, Le Monde tinde să creadă că America şi-a creat un statut special. Pe de o parte Statele Unite au obligat acum cîţiva ani statul Panama să semneze un acord de transparenţă fiscală. Dar pe de altă parte cîteva state americane funcţionează ca nişte paradisuri fiscale şi permit crearea unor societăţi-ecran (sau paravan) ceea ce înseamnă că o industrie de tip paradis fiscal a fost creată pe teritoriul Statelor Unite. Ori, cînd ai astfel de facilităţi la tine acasă, de ce să rişti să te compromiţi înafară?

Sigur, lucrurile sunt infinit mai complicate cînd vine vorba de această complicată circulaţie a banilor. Iar partea cea mai tragică a afacerii este că din punctul de vedere al celor denunţaţi astăzi totul este "legal". Paradisurile fiscale dispun de armate de avocaţi care jonglează cu legislaţiile internaţionale şi cele naţionale atît de abil încît există chiar riscul ca denunţătorii răului să fie traduşi într-o bună zi în faţa… unor tribunale. Avocaţii statului Panama au şi avertizat că vor lansa o ofensivă iar cei care au lucrat la prelucrarea milioanelor de documente riscă să fie vizaţi de proceduri juridice absurde dar… posibile.

Revelaţiile legate de Franţa aduc în prim plan noi nume, cum ar fi cele ale editorului Jacques Glénant şi ale oamenilor de afaceri Gérard Autajon şi Marcel Hermann. Împreună ei au plasat înafara Franţei 430 de milioane de euro. Pentru unele familii bogate din Franţa, Elveţia şi Belgia exilul fiscal nu a fost suficient şi au recurs la montaje financiare şi mai sofisticate, mai scrie Le Monde.