Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şcolile musulmane din Franţa în vizorul Educaţiei naţionale

averroes-afp.jpg

Liceene la Liceul musulman Averoes de la Lille, în 2013
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

De la atentatele islamiste de anul trecut dezbaterea în Franţa legată de implantarea islamului radical pe teritoriul Hexagonului aduce aproape în fiecare săptămînă noi revelaţii. Cele mai recente sunt legate de şcolile confesionale musulmane din Franţa care au devenit, unele dintre ele, nişte veritabile şcoli coranice.

Cotidianul Le Figaro publică un dosar pe această temă după ce ministerul învăţămîntului a lansat o alertă în privinţa conţinutului care este predat în respectivele şcoli. Franţa permitea crearea şcolilor confesionale. Există, de exemplu, 200 de stabilimente catolice, un anumit număr de şcoli evreieşti şi 50 de şcoli musulmane. Dacă existenţa acestor şcoli confesionale este compatibilă cu idealurile de republicane ale Franţei şi mai ales cu principiul laicităţii, aceasta este o altă dezbatere. Le Figaro se mulţumeşte să arate că în şcolile musulmane sunt înscrişi în jur de 5000 de copii, în timp de alţi 35 000 sunt înscrişi în centre culturale islamiste avînd legătură cu diverse moschei.

Cele 50 de şcoli musulmane nu primesc nici un ban de la stat. Banii pentru cumpărarea localurilor şi funcţionarea lor previn, în cea mai mare parte, prin intermediul unor fundaţii, din ţările Golfului. Le Figaro citează ţări precum Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite. Pare surprinzător, dar emirul Qatarului nu finanţează doar şcolile musulmane din Franţa, el a oferit anul acesta între 2 şi 3 milioane de euro şi… Sorbonei.

Ministerul Educaţiei îşi propune deci să fie mai vigilent cu şcolile musulmane dar deja a constatat că în cinci sau şase dintre ele prevalează îndoctrinarea şi nu educaţia. Autorităţile franceze se îngrijorează însă şi în privinţa altui aspect, şi anume că mulţi copii din mediile comunitare musulmane nu sunt de loc şcolarizaţi.

In Franţa există în jur de 2000 de moschei iar 500 dintre ele au creat nişte aşa-zise centre culturale. Unele dintre aceste centre sunt sub influenţă salafistă şi au fost chiar constate tensiuni doctrinale între salafişti şi imami… Un peisaj complicat, deci, de unde rezultă însă un lucru: şi anume că nu toţi copiii născuţi pe teritoriul Franţei sau veniţi cu părinţii lor beneficiază de o educaţie republicană, unitară şi orientată spre modernitate.

Editorialistul Jacques Attali afirma într-un articol publicat în revista L’Express că Franţa a comis o gravă eroare abandonînd educarea unora dintre fiii ei. Iar în zonele "delicate", pentru recuperarea unora dintre aceşti copii sau adolescenţi ar fi nevoie de un imens efort, cu profesori specializaţi care să se ocupe nu unul de 20 de elevi ci unul de trei elevi.