Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-Marie Le Pen: dublă condamnare în Franţa

2015-05-19t115751z_1178523576_lr2eb5j0x840n_rtrmadp_3_france-politics.jpg

Jean-Marie Le Pen
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Fostul lider al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a fost condamnat miercuri 6 aprilie de două tribunale franceze pentru declaraţii mai vechi legate de camerele de gazare şi de romi. Mai precis, el a afirmat că în istoria celui de-al doilea război mondial camerele de gazare reprezintă "un detaliu", iar în legătură cu romii a spus că prezenţa lor pe străzi este de natură iritantă

Tribunalul corecţional de la Paris l-a declarat vinovat pe Jean-Marie Le Pen şi l-a condamnat la o amendă de 30 000 de euro. Declaraţia sa legată de camerele de gazare este considerată ca o contestaţie a crimelor împotriva umanităţii comise de nazişti. Astăzi în vîrstă de 87 de ani, Jean-Marie Le Pen a mai fost condamnat de două ori de justiţia franceză pentru afirmaţii de acest gen făcute pentru prima dată în 1987. Pe data de 2 aprilie 2015 un jurnalist l-a întrebat dacă regretă faptul că a calificat camerele de gazare drept un "detaliu", la care Jean-Marie Le Pen a răspuns: "De loc. Ceea ce am spus corespunde părerii mele că camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului, dacă nu cumva trebuie să admitem că războiul a fost un detaliu al camerelor de gazare."

Tribunalul corecţional de la Nisa l-a condamnat pe Jean-Marie Le Pen pentru "provocare la ură rasială şi discriminare etnică", în urma unor afirmaţii făcute în 2013 la adresa romilor. In cursul unei reuniuni publice care a avut loc la Nisa, Jean-Marie Le Pen s-a referit la romi spunînd că "miros urît" şi că prezenţa unora este de natură să devină alergică (el a utilizat cuvîntul "urticant"). Tot atunci el a afirmat că romii din România, Bulgaria şi Ungaria ("în număr de 12 milioane", preciza Jean-Marie Le Pen), vor veni masiv în Europa, şi prevedea pentru Nisa "cel puţin 50 000" de romi suplimentari în 2014".

Mai multe asociaţii anti-rasiste au salutat pronunţarea acestor condamnări. Jean-Marie Le Pen, nu a fost prezent la deliberări şi dispune de zece zile pentru a face recurs. Ceea ce, cunoscîndu-i parcursul, probabil că va face pentru a rămîne probabil în atenţie mediatică în lipsă de rol politic real.