Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Panama, sub presiune, promite că-şi va înăspri legislaţia fiscală

panama.jpg

Panama
Panama
Sursa imaginii: 
AFP/Rodrigo Arangua

Continuă declaraţiile şi luările de poziţie după revelaţiile din Panama Papers. Liderul rus Vladimir Putin a negat orice fapte de corupţie în care ar fi implicaţi apropiaţii săi şi în particular prietenul său violoncelist, acuzat că ar fi ascuns peste două miliarde de dolari în paradisuri fiscale. In Franţa, preşedintele François Hollande a promis că « societăţile europene care au fraudat fiscul vor fi urmărite de justiţie ». Sub presiune internaţională tot mai mare după revelaţiile provocate de Panama Papers, preşedintele din Panama a lansat de partea sa un apel către OCDE – Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică. El cere ţărilor membre ale instituţiei să vină să negocieze pentru a găsi un acord privind legislaţia sa fiscală. Totodată, Juan Carlos Varela promite că ţara sa îşi va înăspri legile.

După ce marţi a trecut din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, pe lista neagră a statelor care nu cooperează în domeniul fiscal, miercuri, Franţa ceruse OCDE să-i urmeze exemplul. Venise aşadar momentul ca liderul panamez să contratace. Juan Carlos Varela anunţase încă de miercuri că va creea o comisie independentă pentru a examina practicile financiare ale ţării. O ţară, mai exact imaginea ei, care suferă de câteva zile din cauza revelaţiilor făcute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie.

Panama este pusă cu spatele la zid din cauza legislaţiei sale permisive, foarte îngăduitoare cu ingineriile fiscale offshore şi atitudinea puţin transparentă în materie fiscală. De exemplu, Panama refuză să aplice un nou standard cvasi-mondial referitor la schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, sistem lansat şi pilotat de OCDE. Preşedintele Varela s-a declarat gata să-şi amelioreze mecanismele fiscale dacă asta i s ecere, o atitudine împăciutoare dictată de teama ca ţara să nu fie trecută de toată lumea pe lista neagră.

Michel Sapin : « Panama ne-a obişnuit prea mult cu aceste du-te-vino »

Analiştii reamintesc faptul că şi în trecut Panama s-a declarat dispusă să urmeze direcţia generală – spre o mai mare transparenţă – înainte de a da înapoi, schimbare d epoziţie ce provocase evident criticile partenerilor ei. « Din păcate, Panama ne-a obişnuit prea mult cu aceste du-te-vino, o dată sunt drăguţ, altădată fac pe răul. Acest lucru nu mai poate continua » a declarat ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin.

Trebuie spus că numeroase voci din comunitatea internaţională – nu doar Franţa – s-au sesizat pentru a cere schimbări Panamei. Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică nu a comentat pentru moment declaraţiile liderului panamez. In urmă cu două luni, la o reuniune G20 la nivel de miniştrii de Finanţe găzduită de Shanghai, Panama fusese însă atenţionată că nu aplică standardele OCDE.

Dezvăluirile recente fac ca Panama Papers să figureze pe agenda următoarei reuniuni G20 la nivel de miniştrii de Finanţe ce va avea loc săptămâna viitoare la Washington.

 
Panama, sub presiune, promite că-şi va înăspri legislaţia fiscală