Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua internaţională a romilor : o luptă pentru drepturi

tigani.jpg

Ismeta Armetovici, 21 de ani, cu fetele ei Elisabette si Rabia, Gerland 2001
Ismeta Armetovici, 21 de ani, cu fetele ei Elisabette si Rabia, Gerland 2001
Sursa imaginii: 
Jean-François JOLY/Filigranes Editions/Amnesty International

Pe 8 aprilie se celebrează Ziua internaţională a romilor. Ocazie cu care în Franţa au loc diverse iniţiative : expoziţii, dezbateri, manifestaţii şamd. In paralel, organizaţiile non-guvernamentale trag mai departe semnalul de alarmă : lupta pentru cucerirea drepturilor trebuie să continue zi de zi.

« In Franţa, excluziunea loveşte în plin numeroase familii de romi care au fugit din România sau Bulgaria. In Franţa, aceste familii se regăsesc în tabere insalubre. In timp ce unii reuşesc să iasă din marginalitate, alţii suportă expulzările care-i lasă de cele mai multe ori în stradă ». O scrie Amnesty international în această zi mondială a romilor.

La Paris, o iniţiativă originală a avut loc pe 8 aprilie : asociaţia Les Enfants du Canal – Copii de la canal – a înregistrat o emisiune de webradio în direct pe stradă în arondismentul 4 al capitalei franceze. Evenimentul, organizat de tineri romi care trăiesc în tabere din periferia Parisului, şi-a fixat ca obiectiv să sensibilizeze publicul la chestiunea romilor şi să le schimbe prejudecăţile oamenilor.

Liliana Hristache este o femeie de etnie romă venită în Franţa de ani de zile. Instalată la Montreuil în periferia estică a Parisului, fostă candidată pe listele ecologiştilor la ultimele alegeri municipale, Liliana Hristache a creat asociaţia « Rom réussite » cu care a decis să celebreze această zi internaţională a romilor printr-un marş festiv pe străzile oraşului, o premieră pentru Montreuil. « Vrem să atragem atenţia autorităţilor ca să pună capăt discriminării şi marginalizării noastre » spune Liliana Hristache.

Totul provine de la felul cum suntem trataţi în ţara noastră, România

Intrebată despre priorităţile comunităţii ei, preşedinta « Rom réussite » evocă în primul rând « accesul la locuri de muncă » dar şi « accesul la îngrijiri medicale, accesul la toate drepturile comune la fel ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. Din păcate, majoritatea populaţiei nu ne consideră cetăţeni europeni, ne marginalizează şi ne discriminează. Când avem de făcut demersuri pentru şcolarizarea copiilor, întotdeauna ni se fac probleme doar-doar lăsăm totul baltă ».

Si cui i se datorează această discriminare, cum se explică această politică ? o întreb pe Liliana Hristache. Ea răspunde : « Cred că totul vine de la cum suntem trataţi în ţara noastră, România, unde suntem mult mai discriminaţi decât în restul ţărilor europene ».

Am stat de vorbă şi cu Delia Romanès, soţia lui Alexandre Romanès cu care a creat şi conduce circul cu acelaşi nume, unicul circ ţigănesc din lume, aflat azi în mare dificultate financiară. Am rugat-o pe Delia să ne spună ce ar dori să le ureze celor din comunitatea ei în această zi care ar trebui să fie una festivă. « Să poată circula în lung şi în lat în toată Europa. Trebuie să avem aceleaşi drepturi cu ceilalţi, avem dreptul la egalitate şi respect ca toate celelalte popoare din lume. Comunitatea romă, a ţiganilor, nu este acceptată pentru că lumea crede că suntem pestiferaţi, că nu suntem nişte oameni. Pentru mulţi nu suntem nici oameni nici animale. Suntem pur şi simplu excluşi şi nu înţeleg de ce atâta ură şi discriminare » notează Delia Romanès.

« Suntem un popor care a venit în Europa acum 600 de ani. Avem şi defectele noastre dar avem şi foarte mari calităţi. Noroc că forţa noastră este setea de a trăi şi de a face veselie » îmi spune în încheiere Delia Romanès.

Anina Ciuciu, « simbolul integrării romilor în Europa » cum o descriu colegii noştri de la redacţia în limba franceză – ea a reuşit să iasă din clandestinitate şi mizeria unei tabere de romi pentru a termina în cele din urmă dreptul la Sorbona – Anina Ciuciu deci a fost invitată în această zi mondială a romilor în faţa Parlamentului italian ca să-şi povestească experienţa – înainte de a ajunge într-o tabără din Franţa, familia Aninei « eşuase » într-una din periferia Romei.

Romii să fie priviţi nu doar ca romi ci ca nişte cetăţeni cu drepturi depline

Saimir Mile, preşedintele asociaţiei « La Voix des Roms » – Vocea romilor – spune la RFI că şi-ar dori ca « romii să fie priviţi tot mai des, nu doar ca romi, ci ca nişte cetăţeni cu drepturi depline în ţările lor respective. Trebuie o mobilizare pentru ca toţi romii să se implice mai mult ca cetăţeni în viaţa publică. Avem probleme de discriminare, de rasism dar tocmai de aceea trebuie să fim mai activi ca să ne cerem drepturile noastre. Trebuie ca lumea să înţeleagă că nu suntem doar nişte cazuri sociale ci şi o forţă pentru societatea în care trăim » spune Saimir Mile.

La Paris, la celebra « Maison européenne de la Photographie » - Casă europeană a fotografiei – are loc pe 8 aprilie o dezbatere pe tema « Romii : o sfidare pentru Europa », discuţii pe marginea unei superbe expoziţii de fotografii, « Terres d’exil », a artistului Jean-François Joly cu imagini alb-negru realizate în România, Kosovo, Macedonia şi Franţa între anii 1998 şi 2013. O manifestare realizată şi ea cu sprijinul lui Amnesty International.

 
Ziua internaţională a romilor : o luptă pentru drepturi