Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune G7 cu dimensiuni simbolice la Hiroşima

2016-04-10t052421z_770273147_gf10000377289_rtrmadp_3_g7-japan_0.jpg

Reuniune G7 la Hiroşima
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Grupul G7 se află reunit, la nivel de miniştri de externe, pentru două zile, în oraşul japonez Hiroşima, oraş martir distrus pe data de 6 august 1945 de prima bombă atomică utilizată în context de război. Seful diplomaţiei americane, John Kerry, urma să viziteze luni 11 aprilie Memorialul păcii dedicat la Hiroşima celor 140 000 de victime ale bombardamentului.

Prezenţa lui John Kerry la Hiroşima a eclipsat aproape ordinea de zi a reuniunii, care este totuşi plină de subiecte serioase şi urgente. Cei şapte miniştri de externe, printre care francezul Jean-Marc Ayrault, şi-au propus să discute despre Siria şi jihadiştii Organizaţiei statul islamic, despre Libia, despre Corea de Nord, despre securitatea maritimă, despre ambiţiile teritoriale ale autorităţilor de la Pekin în Marea Chinei, despre alte diverse dosare regionale şi, nu în ultimul rînd, despre dezarmarea nucleară. Hiroşima este poate locul cu cea mai mare încărcătură simbolică pentru asumarea unor angajamente în materie de neproliferare nucleară, cu atît mai mult cu cît Statele Unite, prin vocea lui Barack Obama, au declarat în repetate rînduri că doresc o dezarmare nucleară mondială.

Japonezii urmăresc însă în prezent fiecare gest şi fiecare declaraţie a lui John Kerry în speranţa că el le va cere scuze în numele ţării sale pentru cele două bombe lansate în august 1945, una la Hiroşima şi alta la Nagasaki. Pînă acum Statele Unite au evitat să formuleze astfel de scuze, convinse de fapt că respectivele bombardamente nucleare au fost necesare pentru a grăbi capitularea Japoniei. La sfîrşitul lunii mai va avea însă loc în Japonia un summit G7, şi nu este exclus va Barack Obama însuşi să efectueze atunci o vizită la Hiroşima.

In ce-l priveşte pe John Kerry, el este astăzi cel mai înalt responsabil guvernamental  american care a pus piciorul la Hiroşima, ceea ce rămîne un gest simbolic chiar şi în absenţa scuzelor sau a regretelor. Prin organizarea acestei reuniuni G7 la Hiroşima autorităţile japoneze speră să obţină semnarea unui document istoric în vederea eradicării armelor nucleare, un fel de "declaraţie de la Hiroşima" de natură să intre în istorie.