Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: criză şi Jocuri Olimpice

2016-04-05t154924z_1040288799_d1aeswqnaqaa_rtrmadp_3_brazil-politics-rousseff_0.jpg

Presedinta Dilma Rousseff
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Pentru preşedinta Braziliei, doamna Dilma Rousseff, săptămîna aceasta este crucială întrucît o comisie parlamentară se exprimă în privinţa destituirii ei, în timp ce deputaţii abordează acelaşi subiect în sesiune plenară începînd de vineri. Brazilia, cu o sută de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară, traversează o criză profundă, politică şi economică, iar mulţi brazilieni se tem că marea competiţie sportivă găzduită de ţara lor va adînci deficitul public.

Pe 21 aprilie doamna Dilma Rousseff ar fi urmat să asiste, la Atena,  la ceremonia de aprindere a flăcării olimpice, înainte de periplul ei spre Rio, oraşul desemnat să găzduiască Jocurile olimpice de anul acesta. Pe fond de multiple crize, preşedinta Braziliei şi-a anulat însă vizita la Atena. Ea a inaugurat însă vinerea trecută noul centru nautic de la Rio şi a recunoscut că în ţara sa brazilienii au moralul foarte scăzut. Ori, acest lucru, a mai subliniat ea, nu este de natură să amelioreze situaţia, nu contribuie la stabilitatea economică şi politică a ţării. Ea s-a arătat însă optimistă considerînd că Jocurile Olimpice ar putea da un nou suflu economiei, că ar putea stimula creşterea econmică şi că ar putea fi un simbol al mobilizării întregii ţări pentru ieşirea din marasam.

Mult mai bine ar fi fost însă, pentru stabilitatea economică a Braziliei, dacă oamenii politici, atît cei de stînga cît şi cei din dreapta, nu s-ar fi compromis teribil în tot felul de scandaluri de corupţie. Această plagă cu care se confruntă acum Brazilia este redutabilă şi ameninţă chiar democraţia în această ţară, unde amintirea dictaturii militare este încă vie. Sondajele arată că 61 la sută dintre brazilieni doresc destituirea doamnei Dilma Rousseff, dar există şi comentatori care spun că procedura de destituire ar putea fi o aventură politică plină de riscuri pentru Brazilia.

Deşi este acuzată de malversaţiuni financiare, Dilma Rousseff mai încarnează o anumită nostalgie a anilor cînd Lula da Silva, între 2003 şi 2010, a reuşit să transforme profund Brazilia şi să scoată din sărăcie 20 de milioane de brazilieni.