
Special Paris
Aflat la Hiroshima, John Kerry cere « o lume fără arme nucleare »
kerry_hiroshima.jpg

John Kerry este cel mai înalt responsabil guvernamental american care vizitează Hiroshima. Declarându-se « profund emoţionat în faţa puterii acestui loc », şeful diplomaţiei americane l-a încurajat şi pe preşedintele Barack Obama să vină acolo cu ocazia apropiatului summit G7 ce va fi găzduit în luna mai de Japonia. Un gest de această amploare ar fi binevenit spun comentatorii amintind două lucruri : mai întâi că şeful Casei albe a primit la începutul primului său mandat un premiu Nobel pentru pace. Apoi, faptul că majoritatea micuţilor japonezi sunt incapabil spună în ce zi a avut loc bombardamentul de la Hiroshima. Venirea în mai a lui Obama la faţa locului ar contribui deci la menţinerea memoriei despre atrocităţile de acum 70 de ani. Totuşi, o vizită a lui Obama la Hiroshima ar creea controversă întrucât unii ar asimila-o cu nişte scuze
In cursul sejurului său la Hiroshima, şeful diplomaţiei americane a vizitat mai întâi muzeul păcii din localitate. Un muzeu în care e prezentat tot coşmarul celor care au trăit primul bombardament atomic asupra unei populaţii civile. Oameni atomizaţi, corpurile lor arse, cadavre, şamd. Circa 140 de mii de oameni au murit atunci sau ulterior din cauza exploziei atomice. Corespondentul RFI în arhipelagul nipon afirmă că « şi azi, 7 decenii mai târziu, în spitalele din Hiroshima mai mor oameni din cauza cancerelor datorate radiaţilor ».
O lume fără arme nucleare
John Kerry nu a prezentat însă în cursul vizitei sale nicio scuză la Hiroshima. Pentru SUA, bombardarea acestui oraş, urmată de o acţiune similară asupra localităţii Nagasaki, a fost necesară pentru a constrânge Japonia imperială să abdice, să capituleze. In ciuda acestei lipse de remuşcări, secretarul de stat american a pledat în faţa presei pentru « o lume fără arme nucleare. Avem obligaţia de a pune capăt ameninţării cu arme nucleare dar şi să facem totul pentru a evita războiul » a spus John Kerry. Pentru omologul nipon al lui Kerry, Fumio Kishida, această zi de 11 aprilie 2016 este « una istorică pentru ţara sa ».
Problema este că amintirea lui 6 august 1945 începe să se estompeze nu doar în memoria micuţilor japonezi ci şi în cea a premierului lor. Conservatorul Shinzo Abe doreşte o schimbare a Constituţiei – pacifiste – a ţării sale pentru a « menţine o capacitate nucleare » care, la nevoie, i-ar permite Japoniei să se doteze cu arma atomică. Din această perspectivă, mesajul lui Kerry apropo de « o lume fără arme nucleare » capătă o altă dimensiune şi un impact mult mai mare.