Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU face un prim pas spre mai multă democraţie

onu.jpg

Adunarea generalà ONU
Adunarea generalà ONU

ONU se democratizează ! După 7 decenii de alegeri secrete şi cu uşile închise, candidaţii la postul de secretar general – mandatul sud-coreanului Ban Ki-moon se termină la sfâşitul anului – vor avea ocazia timp de trei zile începând de azi să-şi prezinte public programul în faţa Adunării generale. « Examenul » va fi retransmis de televiziune iar pretendenţii la post – 8 la număr, 4 bărbaţi, 4 femei – speră astfel să influenţeze Consiliul de securitate, instanţa care va avea ultimul cuvânt de spus în desemnarea câştigătorului.

Transparenţă şi vot democratic par a fi cuvintele de ordine la ONU. Pentru desemnarea viitorului secretar general, alegerea se va face cu uşile deschise. Audierile – un fel de examene orale - programate să dureze trei zile – de marţi până joi – se fac în faţa Adunării generale iar prestaţiile sunt retransmise la televiziune. Fiecare candidat are 2 ore la dispoziţie ca să se prezinte şi să răspundă întrebărilor. Mai mult de atât, cele 8 CVuri şi scrisori de motivare ale pretendenţilor au fost afişate pe internet, pe situl Naţiunilor unite.

Transparenţa şi democratizarea ONU au totuşi limitele lor. Asistăm în fapt la primul pas spre democratizare. Până acum, cei 5 membrii ai Consiliului de securitate ONU – Franţa, SUA, Regatul unit, China şi Rusia – recomandau oficial un candidat celor 193 de membrii ai Adunării generale. Care votau dar mai mult în fapt aprobau, îşi dădeau asentimentul unei decizii luate déjà « mai sus ». Astăzi, nimic nu exclude ca aceaşi 5 membrii ai Consiliului de securitate să facă la fel, să-şi aleagă în culise candidatul. Carta ONU nu s-a schimbat. Dealtfel, viitorul secretar general nu este obligatoriu să fie unul dintre cei 8 candidaţi prezentaţi pe lista oficială. Si în plus, alegerea finală – din afară sau dintre cei 8 – nu va fi supusă vreunui vot al Adunării generale. Cu alte cuvinte, cum remarcă un comentator francez de la RTL, « alegerea noului secretar general ONU începe bine, ca o alegere preliminară democratică, dar riscă să se termine prost, adică în conclav ca pentru alegerea unui Papă ».

Rusia, nemulţumită

Potrivit unor diplomaţi citaţi de agenţiile de presă, Rusia este cea mai puţin mulţumită de noua transparenţă onusiană. Pentru Moscova audierile publice nu sunt pertinente. Singurul lucru care ar conta pentru ruşi este ca viitorul patron ONU să fie originar dintr-o fostă ţară est-europeană. Ceeace nu este greu – din cei 8 pretendenţi şi pretendente, 6 vin din fosta Iugoslavie, Bulgaria şi Republica Moldova. Doar un portughez şi o neo-zeelandeză sparg această unitate geografică. Nu-i mai puţin adevărat că o tradiţie nescrisă face ca postul de secretar general să fie atribuit rând pe rând unor regiuni diverse de pe glob. De la asta până la a spune însă că a venit rândul estului european, calea e cam scurtă ca să ne-o putem asuma. Confirmarea va veni la toamnă. Un priml vot informal şi secret între membrii Consiliului de securitate va avea loc în iulie, scopul fiind de a ajunge la consens în septembrie pentru ca Adunarea generală să-şi poată vota viitorul şef în octombrie.

Noul secretar general ONU, o femeie ?

De când s-a creat postul în 1945, secretarul general ONU trebuie să fie, prin definiţie, « un om eminent şi cu mari capacităţi ». De 70 de ani încoace, acest « om eminent » nu a fost niciodată o femeie. Dar poate că lucrurile se vor schimba acum.

Candidaţii actuali sunt jumătate bărbaţi, jumătate femei – printre care o moldoveancă, Natalia Gherman, fostă şefă a diplomaţei de la Chişinău şi chiar ex-premier interimar anul trecut. O paritate pentru moment doar la nivel de candidaţi. Si totuşi, lucrurile ar putea evolua dacă este să ne luăm după ultimele sondaje de opinie. Mai bine de un sfert dintre statele membre ONU – adică 56 dintre ele – şi-ar dori ca viitorul patron al Naţiunilor unite să fie o patroană, o femeie. Fără îndoială că acest sentiment tot mai mare a cântărit în momentul în care au fost preselecţionaţi cei 8 candidaţi finali. O sursă americană, citată tot de agenţiile de presă, spune însă că odată ce există déjà un lider femeie – şi în plus est-europeană – în fruntea Unesco – bulgara Irina Bukova – a numi o altă femeie sau un alt est-european şi la ONU nu mai este o prioritate.

Rezultatul acestor speculaţii, cel mai devreme în iulie, cel mai târziu în septembrie...

 
ONU face un prim pas spre mai multă democraţie