Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia pe rol de unificator al lumii arabo-musulmane

erdogan-m_3.jpg

Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Turcia găzduieşte la Istanbul reuniunea la vîrf anuală a Organizaţiei de cooperare islamică. Zeci şi zeci de şefi de stat din întreaga lume musulmană participă la această întîlnire ajunsă la a 13-a ediţie. Momentul este extrem de tensionat în măsura în care lumea musulmană apare ca fiind divizată pe fondul mai multor conflicte precum şi în contextul luptei împotriva ameninţării jihadiste.

Guvernul islamo-conservator turc, şi mai ales preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să joace un rol unificator în acest context. Un rol de aplanare a tensiunilor deşi Turcia a provocat ea însăşi tensiuni prin politica ei regională. Lumea musulmană este, deja, divizată confesional, între şiiţii minoritari, al căror lider este Iranul, şi suniţii majoritari. In ultimul timp Turcia face eforturi pentru a-şi consolida imaginea în lumea musulmană şi a decis să-şi strîngă relaţiile cu Arabia Saudită. Regele Salman al Arabiei saudite a fost primit de altfel cu cele mai mari onoruri în Turcia marţi 12 aprilie pentru o vizită oficială înainte de summit-ul lumii arabo-musulmane.

Turcia speră în acelaşi timp ca, prin Arabia Saudită, să se reconcilieze cu Egiptul, al cărui preşedinte, Abdel Fattah al-Sissi este absent de la reuniunea de la Istanbul. Nu lipseşte însă de la reuniune preşedintele iranian Hassan Rohani, care se va afla deci în aceeaşi sală cu marele său rival regele Salman. Iranul şi Arabia saudită sunt de fapt într-un fel de război prin procură, se înfruntă atît în Siria cît şi în Yemen.

In total 57 de ţări musulmane sunt invitate la această reuniune, pe ordinea de zi figurînd în special lupta împotriva terorismului, a jihadismului şi deci a Organizaţiei statul islamic. Participanţii vor discuta însă şi despre conflictul israelo-palestinian şi vor încerca să facă propuneri, în contextul altor eforturi internaţionale, pentru lansarea unui "proces politic colectiv". Un alt subiect este cel legat de comunităţile musulmane din Occident, comunităţi care, notează Agenţia France Presse, sunt privite cu ochi prudenţi, pe fondul atentatelor jihadiste comise în ultimul timp în Europa.