Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul interviu al lui Manuel Valls în Libération de când e premier al Franţei

valls.jpg

Manuel Valls, premierul Frantei, a acordat un interviu ziarului Libération
Manuel Valls, premierul Frantei, a acordat un interviu ziarului Libération
Image source: 
Christina Sabrowsky / dpa / AFP

Guvernul francez a prezentat în consiliul de miniştri proiectul de lege intitulat « Egalitate şi cetăţenie » lansat imediat după atentatele din ianuarie 2015. Ideea este de a combate ghetoizarea cartierelor sărace. În fapt, remarcă analiştii, acest text se doreşte a fi « răspunsul legislativ » la ceea ce premierul Manuel Valls estimase a fi « un apartheid teritorial, social şi etnic ». Despre toate aceste subiecte şi multe altele a vorbit Valls şi într-un lung interviu publicat de cotidianul Libération.

Cartiere dificile, legea muncii, laicitate, mixitate – premierul francez a vrut să joace cu toate cărţile pe faţă. Cum remarcă şi editorialistul-şef al ziarului Libération, « Manuel Valls a avut tot răgazul să-şi dezvolte în profunzime concepţiile şi ideile. Reiese un om de stânga republican mai degrabă decât socialist, foarte ataşat noţiunii de autoritate şi cu o concepţie foarte rigidă despre laicitate ».

Apropo de recenta « revoltă » a tinerilor francezi, Manuel Valls vede în acest lucru, « dorinţa tinerilor de a se reuni şi visa împreună, un semn că societatea franceză mai are un suflu. Tineretul are sentimentul legitim că societatea nu se preocupă de el. E deci logic să fie exigent, e o miză majoră ».

În privinţa ghetourilor, premierul francez se arată ferm : « trebuie sparte ; e motivul pentru care statul va interveni mai mult acolo unde comunele nu sunt la înălţime sau refuză să construiască locuinţe sociale. Egalitatea bărbaţi-femei, vorbirea corectă a limbii franceze, combaterea discriminărilor, a rasismului – iată alte câteva din subiectele care sunt, spune Manuel Valls, « lupta vieţii mele ».

În legătură cu islamul, şeful guvernului francez constată că « laicitatea este confruntată tot mai mult cu islamul radical dar şi cu chestiunea locului islamului în societate. Mi-aş dori să fim capabili să demonstrăm că islamul este fundamentalmente compatibil cu Republica, democraţia şi valorile noastre. Compatrioţii noştri de confesiune musulmană trebuie să fie protejaţi de stigamatizare, de actele anti-musulmane dar şi de ideologia salafistă », mai spune Manuel Valls. Un premier care e de părere că ar trebui o lege care să interzică vălul islamic şi în universităţi aşa cum a fost interzis vălul integral în spaţiul public francez. O propunere revoluţionară, teoretic imposibil de pus în practică, care a fost déjà privită cu scepticism de ministrul Educaţiei Najat Vallaud-Belkacem.

În finalul interviului acordat ziarului Libération, Manuel Valls e întrebat dacă într-o zi Franţa va putea fi guvernată de o coaliţie stânga-dreapta după modelul Germaniei. « Nu este tradiţia franceză dar din moment ce peisajul politic francez este la ora actuală marcat de trei forţe – o stângă fărămiţată, o dreaptă divizată şi o extremă dreaptă înrădăcinată – se pune chestiunea cum să guvernezi şi cu ce majoritate. Fără a nega diferenţele dintre dreapta şi stânga, este evident că putem ajunge la acorduri punctuale” pe teme de interes general, naţional, spune premierul de la Paris. În fine, întrebat dacă i se pare posibilă o victorie a lui François Hollande la prezidenţialele de anul viitor, Valls este clar : « Totul este posibil, actualul preşedinte este capabil să creeze o nouă dinamică. Chiar dacă legătura, relaţia lui Hollande cu francezii s-a mai destins, el este cel care acum 4 ani a fost ales. Trebuie să-i apărăm deci bilanţul dar el este cel care trebuie să ne spună care-i urmarea, pe ce drum vrea s-o ia acum ». Un soi de punere în gardă sau chiar un ultimatum lansat locatarului de la Elysée? se întreabă mai mulţi analişti.