Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama la Londra în plină dezbatere despre Brexit

obama_cameron.jpg

Premierul britanic David Cameron si presedintele SUA Barack Obama la summitul NATO de la Newport din 4 septembrie 2014
Premierul britanic David Cameron si presedintele SUA Barack Obama la summitul NATO de la Newport din 4 septembrie 2014
Sursa imaginii: 
REUTERS/Larry Downing

Barack Obama ajunge joi seară la Londra pentru o vizită de 3 zile. Intâlniri cu premierul David Cameron şi cu regina Elizabeta figurează pe agenda preşedintelui american. Liderul de la Casa albă îşi va reafirma cu această ocazie preferinţa pentru menţinerea Regatului unit în sânul UE. De ce şi cu şanse să fie auzit ?

Chestiunea Brexit e în toate discuţiile la Londra, domină actualitatea iar lupta se anunţă aprigă chiar dacă un nou sondaj de opinie dă avans de 11 puncte taberei celor care-şi doresc menţinerea Marii Britanii în UE. In cifre, această anchetă arată că 51 la sută dintre britanici sunt favorabili rămânerii în Uniune, 40 de procente sunt pentru ieşire şi 9 la sută sunt indecişi. Luptă strânsă deci în care fiecare sprijin contează.

E şi motivul pentru care venirea lui Barack Obama în capitala Regatului unit e privită cu optimism de echipa lui David Cameron. Premierul britanic, favorabil şi el menţinerii în UE, are dificultăţi în a-şi convinge compatrioţi. Liderul american va fi deci direct în conferinţa de presă comună. « Am să le explic britanicilor de ce în calitate de prieteni, SUA estimează că e bine ca Regatul unit să rămână în UE » ar urma să declare Obama din spusele anturajului său. Chiar dacă va insista pe faptul că decizia finală le aparţine britanicilor, Obama şi-a exprimat déjà şi în trecut preferinţa pentru actuala situaţie, menţinerea Marii Britanii în UE. Cu două luni înainte de referendumul din 23 iunie, Cameron va aprecia fără îndoială acest nou gest de sprijin ce survine într-un moment delicat pentru liderul britanic.

Cum era de aşteptat, peste o sută de parlamentari de la Londra i-au scris ambasadorului american pentru a i se plânge de « ingerinţele » lui Obama în afacerile interne ale ţării. Exuberantul şi euroscepticul primar al capitalei britanice, Boris Johnson, a denunţat şi el « ipocrizia » liderului de la Casa albă.

De ce se teme Washington de un eventual Brexit ?

Un Brexit ar putea compromite sau cel puţin slăbi « relaţia specială » pe care o întreţin americanii cu britanicii. In plus, Washington riscă să piardă un pion preţios în sânul blocului european dacă Marea Britanie iese din UE. E în esenţă şi mesajul transmis miercuri de 8 foşti secretari americani ai Trezoreriei. Intr-o scrisoare deschisă publicată de ziarul Times ei spun că o ieşire ar fi « un pariu riscant ». In opinia acestora – printre care se numără George Shultz şi Timothy Geithner - lumea e confruntată cu « mari probleme transnaţionale pe care nicio ţară, oricât de puternică ar fi, nu va reuşi să le trateze de o manieră eficientă ». In fine, cei 8 foşti înalţi responsabili ai finanţelor americane, spun că « un Brexit ar repune în cauză rolul Londrei în calitatea ei de centru financiar mondial ». Pe scurt – şi nu e prima dată că se afirmă acest lucru mai mult sau mai puţin pe faţă - decizia lui Cameron de a organiza un referendum a fost un pariu riscant.

Tabăra partizanilor britanici ai rămânerii în UE, tabăra pro-europeană de la Londra, se teme însă de sprijinul prea ostentativ al americanilor. Chiar dacă admit că Marea Britanie împărtăşeşte multe valori şi afinităţi cu SUA, ei nu ar dori ca ţara lor să apară ca un supus, ca un vasal. Din acest punct de vedere, venirea lui Barack Obama apare mai mult ca niciodată ca una cu dublu tăiş.

 
Obama la Londra în plină dezbatere despre Brexit