Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România îşi dezvăluie la Paris ambiţiile pentru Euro2016 (REPORTAJ AUDIO si FOTO)

img_4602.jpg

Conferinta de presà a FRF la sediul ambasadei României din Paris
Conferinta de presà a FRF la sediul ambasadei României din Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Conferinţă de presă multaşteptată – şi inedită - în incinta ambasadei României din Franţa. Principalii responsabili ai fotbalului românesc s-au reunit în salonul de aur al Palatului Behague pentru a-şi dezvălui ambiţiile la Euro2016. O competiţie care începe pe 10 iunie cu meciul Franţa-România. Nu-i deci de mirare că la conferinţa de presă au fost mai mulţi jurnalişti francezi decât români.

Federaţia română de fotbal a mizat pe o prezenţă importantă la Paris ca să-şi dezvăluie ambiţiile la Euro2016 : preşedintele FRF, secretarul general al instituţiei, însărcinatul cu comunicarea de la FRF, un consilier al federaţiei plus doi antrenori secunzi şi un jucător-vedetă. Aproape nimeni nu lipsea de la întrunirea cu presa găzduită de ambasadorul Luca Niculescu. Doar selecţionerul Anghel Iordănescu era absent, fiind plecat pe alte meleaguri în căutarea perlei rare a fotbalului românesc.

După ce au redus de la 70 la 45 numărul de selecţionabili în echipa tricolorilor, responsabilii naţionalei trebuie acum să-şi aleagă lotul final de 23 de jucători care vor face deplasarea în Franţa. L-am rugat pentru început pe Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, să ne spună ce obiective şi-a fixat pentru apropiatul campionat european.

« Vrem să ne fixăm o mentalitate de învingători la nivelul tuturor reprezentativelor naţionale. La acest campionat european ne dorim să fim echipa-surpriză, echipa care să uimească. In mod cert nu mai avem jucătorii providenţiali de altădată, nu mai avem o bază largă de selecţie în România dar avem o unitate desăvârşită la nivel de grup, o consecvenţă şi avem o determinare şi o dorinţă fantastică care rezultă din această pasiune a jucătorilor pentru înalta performanţă » spune preşedintele FRF.

Burleanu : « Franţa este una dintre echipele cu şansele cele mai mari la Euro2016 »

« Franţa este cel mai dificil adversar al nostru, în primul rând pentru că întâlnim Franţa într-o deschidere de campionat la ea acasă. Franţa este una dintre echipele cu şansele cele mai mari de câştigare a trofeului european anul acesta » mai precizează Răzvan Burleanu.

In fine, responsabilul fotbalului românesc afirmă că « nu-i este teamă de atentate pentru că suntem siguri că Franţa va face tot ceeace poate astfel încât această competiţie să se desfăşoare în deplină securitate nu numai pentru jucători ci şi pentru suporteri. Trebuie să putem transmite cu toţii un mesaj de unitate la nivelul Europei şi în ciuda acestei provocări, să continuăm să luptăm contra terorismului. Euro2016 trebuie să fie un element de rezistenţă în faţa acestei mari provocări, lupta pe care trebuie s-o ducem contra terorismului fiindcă astăzi, din punctul meu de vedere, suntem nesiguri indiferent că vorbim despre Paris, Bucureşti sau orice fel de altă capitală » conchide patronul FRF.

Keşeru : « Cu Franţa trebuie să fim foarte dinamici şi să avem doza aia de nebunie şi de entuziasm de care ai nevoie la primul meci »

Claudiu Keşeru, atacantul de 29 ani al tricolorilor, venit şi el la Paris – după ce în trecut a jucat mai bine de un deceniu în diverse echipe din Hexagon - ne-a făcut şi un prim pronostic pentru meciul de deschidere cu Franţa din 10 iunie : « Unu la unu. De mult imp mi s-a arătat că ăsta o să fie scorul, nu am stat mult să mă analizez ; e un răspuns instinctiv. In meciul cu Franţa – echipă care are un joc foarte ofensiv – trebuie să avem multă anticipaţie, să fim pregătiţi şi să nu le dăm posibilitatea să aibă situaţii de unu contra unu. Trebuie să ne jucăm jocul nostru, să fim foarte dinamici şi să avem doza aia de nebunie şi de entuziasm de care ai nevoie la primul meci. Ideal ar fi începem competiţia cu un egal sau cu o victorie. Oricum cu un egal şi cu un meci câştigat ulterior, adică cu 4 puncte adunate, ne-am califica mai departe » spune atacantul român.

Moldovan : « N-o să fie nici dezastru nici catastrofă dacă nu mergem mai departe; sunt lucruri mult mai importante în viaţă decât fotbalul »

In fine am stat de vorbă cu Viorel Moldovan, fost jucător, printre altele, la Nantes. Actualul secund al naţionalei române se arată optimist în privinţa evoluţiei României la Euro2016, mizând în parte şi pe cunoaşterea adversarilor francezi. « Suntem o echipă greu de bătut, o echipă foarte bine organizată iar motivaţia jucătorilor este enormă pentru a face un turneu final foarte bun. Cunosc mentalitatea francezilor deci ar putea fi un atuu pentru noi acest lucru. In cazul în care nu trecem mai departe, dacă nu ne calificăm, asta este, nu este un capăt de ţară şi nu va muri nimeni. E o competiţie, n-ai ce face. N-o să fie nici dezastru nici catastrofă ; sunt lucruri mult mai importante în viaţă. Aici e vorba de un sport, de fotbal » conchide fostul internaţional şi actual antrenor-secund Viorel Moldovan.

Primul meci al României, pe 10 iunie, într-un echipament galben integral prezentat şi el aici la Paris cu ocazia conferinţei de presă organizată de FRF.

Tricolorii îşi prezintă la Paris ambiţiile pentru Euro2016

Responsabilii FRF si ambasadorul României în Franta reuniti în saloanele resedintei ambasadorului
Responsabilii FRF si ambasadorul României în Franta reuniti în saloanele resedintei ambasadorului
 
România îşi dezvăluie la Paris ambiţiile pentru Euro2016